Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα – Στη «μάχη» και αεροπλάνα

Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα – Στη «μάχη» και αεροπλάνα

Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Βουρλιώτες - Δραματική εκτίμηση του διοικητή της Π.Υ. ότι θα καίει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Νεράκι κοντά στη Μονή Βροντά στη Σάμο.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και εθελοντών εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Βουρλιώτες. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα samosvoice.gr, ήδη δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair πετούν πάνω από το πύρινο μέτωπο, όπως και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ΒΚ-117 για τον συντονισμό από αέρος.

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ιστοσελίδα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, εμφανίσθηκε ανήσυχος, καθώς όπως είπε, η εικόνα είναι δύσκολη, καθώς οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, απλώνουν τη φωτιά σε τρία ενεργά μέτωπα, το πιο δύσκολο από τα οποία είναι αυτό που κινείται βορειοανατολικά του χωριού Βουρλιώτες. Το δεύτερο μέτωπο μαίνεται στην κορυφογραμμή κινούμενο βορειοδυτικά, κάτω από το φυλάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο προς στιγμήν απειλήθηκε και το τρίτο μέτωπο είναι νοτιοανατολικά των Βουρλιωτών.

Σε ό,τι αφορά τη Μονή Βροντά, σύμφωνα με τον ίδιο δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο μέχρι τώρα δεν έχουν καεί κατοικίες, παρά μόνο 500-600 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Με δεδομένο ότι η φωτιά είναι διάσπαρτη σε τρία μέτωπα, ο ίδιος εκτίμησε, ότι θα καίει όχι μόνο απόψε το βράδυ, αλλά τουλάχιστον έως το βράδυ της Τετάρτης.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 31 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερις υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το απόγευμα της τρίτης έφθασαν αεροπορικών 15 πυροσβέστες και ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ από την Αττική.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ένας άνδρας προσήχθη και τελικά συνελήφθη από την Πυροσβεστική ως υπαίτιος για την πυρκαγιά. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.