Βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα

Βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα

Άγνωστοι σχημάτισαν ναζιστικά σύμβολα - Έντονη αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας και του ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδραση τόσο της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η βεβήλωση του μνημείου τριών πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944 στην Καλλιθέα.

Οι δράστες σχημάτισαν με σπρέι ναζιστικά σύμβουλα, ενώ στη βάση του μνημείου έγραψαν την λέξη «Αζοφ», παραπέμποντας στο Τάγμα του Αζόφ στην Ουκρανία, το οποίο η Μόσχα κατηγορεί ως ναζιστικό. Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter αναφερει: «Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρό τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες».

Το συμβάν καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει: «Καταδικάζουμε την βεβήλωση μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τριών Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής το καλοκαίρι του 1944. Η Ελλάδα, χώρα που υπέφερε από την ναζιστική κατοχή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και καταδικάζει κάθε χρήση συμβόλων αυτής της σκοτεινής περιόδου της ιστορίας».