Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Νίκου Κουρή – Η απόφαση του δικαστηρίου

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Νίκου Κουρή – Η απόφαση του δικαστηρίου

Τι ζητούσε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη

Απορρίπτεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Μαργαρίτας Θεοδωράκη κατά του Νίκου Κουρή με αντικείμενο την χρήση του επωνύμου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το δικαστήριο έκρινε απαράδεκτη την προσφυγή της αιτούσας κατά του Νίκου Κουρή, ο οποίος ισχυριζόμενος ότι είναι γιος του καλλιτέχνη, χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με την απόφασή του (αριθμός 1555/2022) το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αίτηση κρίνεται ως απαράδεκτη, λόγω αοριστίας, καθώς η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, απούσα από την συζήτηση και χωρίς εκπροσώπηση από δικηγόρο, ούτε εξειδίκευσε αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει αγωγή κατά του καθ'ου, οπότε θα μπορούσε να προσφύγει στην διαδικασία των ασφαλιστικών, ούτε εξήγησε στο δικόγραφο που κατέθεσε πώς η χρήση εκ μέρους του κ. Κουρή του επιθέτου «Θεοδωράκης», προσβάλει τα δικαιώματά της ως νομίμου κληρονόμου του πατέρα της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αιτούσα «ουδόλως εξειδικεύει πώς συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων, βάση πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος "Θεοδωράκης" δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ'αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πώς η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές».

Η προσφεύγουσα κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη, με την αίτησή της υποστήριζε πως ο Νίκος Κουρής αυτοαποκαλείται γιος του Μίκη Θεοδωράκη εμφανιζόμενος σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα «προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θοδωράκη» και «επιδιώκοντας να προσδώσει κύρος στο πρόσωπ'ο του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα».

Η κ. Θεοδωράκη ζητούσε να διατάξει το δικαστήριο να σταματήσει ο Νίκος Κουρής να χρησιμοποιεί το επίθετο του πατέρα της, με απειλή για κάθε μελλοντική προσβολή της απόφασης χρηματικής ποινής 50 χιλιάδων ευρώ και προσωπικής κράτησης του κ. Κουρή 7 μηνών.