Ηγουμενίτσα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Ηγουμενίτσα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Συνελήφθησαν 9 άτομα χθες, ενώ ένα ακόμη μέλος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα

Δύο συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις χθες, σε Ηγουμενίτσα και Αθήνα είχαν σαν αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «Lussy» και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν 9 άτομα χθες, ενώ ένα ακόμη μέλος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα.

Ειδικότερα, πρόκειται 9 άτομα ανάμεσα τους ένας αλλοδαπός και 1 γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβασης νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον, στη ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται 40 άτομα, που ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για προμήθεια ναρκωτικών από την οργάνωση για δική τους χρήση.

Αναφορικά με τη δομή και τον τρόπο δράσης της, προέκυψε, ύστερα από ανάλυση και διασταύρωση πληροφοριακών δεδομένων, επιτήρηση χώρων και ατόμων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ότι αρχηγικό της μέλος ήταν ένας από τους συλληφθέντες, ο οποίος συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατένειμε τους ρόλους στα μέλη της, καθορίζοντας παράλληλα την τιμή πώλησης των ναρκωτικών ,ανάλογα με την ποιότητά τους.

Το ρόλο υπαρχηγού είχε επίσης ένας συλληφθείς,ο οποίος συνεπικουρούσε τον αρχηγό, στη διεύθυνση της οργάνωσης, έχοντας υπό τον άμεσο έλεγχό του κάποια από τα μέλη της.

Χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν ότι διέθετε σταθερό «πελατολόγιο», γεγονός που, λόγω των σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί με τα μέλη της οργάνωσης, εξασφάλιζε εχεμύθεια και ασφάλεια στην οργάνωση.

Ακόμη, τα μέλη χρησιμοποιούσαν κατά τις επικοινωνίες μεταξύ τους και με τους χρήστες κωδικοποιημένες φράσεις και ορολογία, ενώ προτιμούσαν ιδιαίτερα να συνομιλούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και όχι μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.

Από την αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 112 αγοραπωλησίες που έλαβαν χώρα μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ, αν και ο ακριβής χρόνος έναρξης δράσης της οργάνωσης δεν εξακριβώθηκε επακριβώς, εκτιμάται ότι το κέρδος της κατά τα τελευταία δύο έτη υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν μετά τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης, κατασχέθηκαν:

  • 1.175,19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • 13 κινητά τηλέφωνα,
  • γεμιστήρας πολεμικού όπλου και φυσίγγιο,
  • 4 φωτοβολίδες,
  • 3 ζυγαριές ακριβείας,
  • συσκευασίες, βάζα και τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης και
  • τετράδιο σημειώσεων με ονόματα «πελατών» και χρηματικά ποσά από αγοραπωλησίες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.