Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διαρροή πυρηνικής ενέργειας

Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διαρροή πυρηνικής ενέργειας

Σύσταση στους πολίτες να μην προμηθεύονται και πολύ περισσότερο να μην καταναλώνουν χάπια ιωδίου

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου, σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, καθησυχάζουν οι Έλληνες ειδικοί, καθώς οι περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία απειλείται λόγω του πολέμου. Ωστόσο, η ΕΕΑΕ τονίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, «λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία».

Βάσει όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, μέχρι σήμερα και με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές χώρες της, κρίνεται φυσιολογική. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα νέο, πλήρως αναθεωρημένο «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων».

Ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το σχέδιο αυτό προβλέπει εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και κατά μέγιστο ενδεχόμενο, περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών. Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου προληπτικά και για κάθε περίπτωση». Επισημαίνεται, ότι «τα χάπια αυτά είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες».

Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι ειδικοί καταλήγουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές «που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».