Δημοσκόπηση Alpha: Τι λένε οι Έλληνες για ακρίβεια, πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση Alpha: Τι λένε οι Έλληνες για ακρίβεια, πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία

Πόσο αισιόδοξοι είναι για τους ίδιους και για τη χώρα - Τι πιστεύουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες, τι λένε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πόσο αισιόδοξοι είναι για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, κατέγραψε δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha.

Όσον αφορά στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες, η πανδημία ή η ακρίβεια, η ακρίβεια απαντά το 48%, το ίδιο σημαντικά απαντά το 33%, η πανδημία απαντά το 17% και το 1% δεν απαντά.

Στο ερώτημα "πώς εκτιμάται ότι θα είναι η καθημερινότητά σας το επόμενο 12μηνο, το 59% απαντά χειρότερη, το 25% ίδια και το 13% καλύτερη.

Όσον αφορά στο πώς εκτιμούν ότι θα είναι η καθημερινότητα για την χώρα το επόμενο 12μηνο, το 66% απαντά χειρότερη, το 21% ίδια και το 10% καλύτερη.

Ακρίβεια

Όσον αφορά στις συνέπειες της ακρίβειας και αν μείωσαν τις δαπάνες του νοικοκυριού τους και σε ποιες κατηγορίες, το 77% απαντά ότι μείωσε τις δαπάνες για υπηρεσίες, το 75% για τρόφιμα και ψώνια στο σούπερ μάρκετ και το 71% τα έξοδα για θέρμανση.

Στο ερώτημα "πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια από την κυβέρνηση", το 44% απάντησε με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, το 32% με αύξηση του κατώτατου μισθού, το 9% με πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και ψωμί, το 5% με επαναφορά των κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας, το 4% με έκτακτο επίδομα στα κατώτερα εισοδήματα και το 6% απαντά με κάτι άλλο.

Στο ερώτημα αν "πιστεύεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίδραση στις ανατιμήσεις αγαθών", το 93% απαντά θετικά.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες και σε ότι αφορά την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς το 53% πιστεύει ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας και το 28% ότι ίσως ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας, έναντι μόλις 17% που πιστεύει το αντίθετο.

Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς το 67% εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν και το 22% ότι ίσως επιδεινωθούν, ενώ μόλις το 10% πιστεύει το αντίθετο.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Έλληνες πιστεύουν σε ποσοστό 84% ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει μεγαλύτερη αναταραχή στην Ευρώπη.

Αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Όσον αφορά στην απόφαση του πρωθυπουργού να αποστείλει η χώρα μας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, το 62% δηλώνει ότι θα δυσκολέψει τη θέση τη χώρα μας και το 27% ότι θα βοηθήσει.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πρέπει να συντάσσεται με τουςεταίρους της στο θέμα της Ουκρανίας, το 64% απαντά θετικά και το 30% αρνητικά.

Στο ερώτημα αν συμφωνείτε με την αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων για την ασφάλεια της χώρας, το 36% απαντά σίγουρα συμφωνώ, το 31% μάλλον συμφωνώ, το 11% ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ, το 10% μάλλον διαφωνώ και το 11% διαφωνώ απόλυτα.