Καπραβέλος: Θα υπάρξει έκρηξη της πανδημίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καπραβέλος: Θα υπάρξει έκρηξη της πανδημίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Έφερε το παράδειγμα της ισπανικής γρίπης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Όπως στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χτύπησε την ανθρωπότητα η ισπανική γρίπη και ο πόλεμος συνέβαλε αποφασιστικά στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και αυτός ο πόλεμος στις περιοχές όπου υπάρχουν συνωστισμοί και μεταφορές πληθυσμών με μεταναστεύσεις σε άλλες περιοχές, θα υπάρχει έκρηξη της πανδημίας» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

Στις 14 Μαρτίου κλείνουν 2 χρόνια από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα που εισήχθη σε ΜΕΘ και ήταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, «έκτοτε στο νοσοκομείο μας έχουν περάσει πάνω από 5000 ασθενείς και είχαμε 1000 θανάτους», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παρά την μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος, προσθέτοντας πως είναι λάθος να περάσει αυτό το μήνυμα. «Αναπροσαρμόζουμε στο νοσοκομείο μας το επιχειρησιακό μας σχέδιο, μειώνουμε τις κλίνες για covid, επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, για να αντιμετωπίσουμε και τα άλλα νοσήματα. Αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες από το επόμενο κύμα, να επιτείνουμε τους εμβολιασμούς και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους πρέπει να παραμείνουν παντού. Δεν έχουμε τελειώσει και τα όπλα που έχουμε, έχουν μια φθίνουσα πορεία όσο αφορά την ανοσιακή επάρκεια. Εμείς έχουμε πάρα πολλά κρούσματα μέσα στο προσωπικό μας που βρίσκονται τώρα σε καραντίνα γιατί δυστυχώς μολύνονται και οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και θα δείτε ότι στους διασωληνωμένους που έχουμε ένα 30% ήταν εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να περάσουμε στην ενδημική μορφή της πανδημίας όπου ο ιός θα είναι ακίνδυνος είτε γιατί θα έχει εξασθενήσει είτε γιατί η δική μας ανοσία θα είναι πιο ισχυρή. Θέλει πολλή προσοχή γιατί δεν διαθέτουμε το απόλυτο όπλο εναντίον της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Η ισπανική γρίπη μόλυνε το 1918 γύρω στα 500 εκατομμύρια ανθρώπους και είχε 50 εκατομμύρια νεκρούς και ο πόλεμος συνέβαλε αποφασιστικά στην εκτόξευση των αριθμών, επανέλαβε ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας πως είναι απόλυτη καταστροφή να γίνουν τέτοιες κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

«Είδαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα σε μια εβδομάδα, ότι ο ιός από την Κίνα διασκορπίστηκε σε όλον τον κόσμο άρα σε συνθήκες πολέμου και με τα μεταναστευτικά ρεύματα, γιατί δεν είναι μόνο η Ουκρανία αλλά είναι και η Συρία, είναι δύσκολο να προφυλαχθούμε, θέλει επομένως πάρα πολλή προσοχή» τόνισε.

Παρότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα σε σχέση με το πώς προχωράμε με τον εμβολιασμό, σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, προφανώς πάμε σε 4η δόση. «Δοκιμάζονται και πολυδύναμα εμβόλια αυτή την στιγμή που να πιάνουν όλα τα στελέχη αλλά ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα ότι είναι καλύτερα από τα υπάρχοντα» είπε χαρακτηριστικά.