ΕΟΔΥ: Σημαντική η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου και έναντι της Όμικρον

ΕΟΔΥ: Σημαντική η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου και έναντι της Όμικρον

Μειώνει κατά 87% τον κίνδυνο θανάτου και κατά 91% τον κίνδυνο διασωλήνωσης σύμφωνα με τα στοιχεία

Tη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, από την 20ή Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 30ή Ιανουαρίου 2022 εκτιμήθηκε ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός θανάτων και νέων διασωληνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα χωριστά για τις ομάδες των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων και των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση. Η παραπάνω περίοδος αφορά το διάστημα που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το στέλεχος Όμικρον διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ικανότητας δηλαδή να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, και συνεπώς η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση είναι ακόμα μεγαλύτερη έναντι σοβαρής νόσου (διασωλήνωσης) και θανάτου, υποδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού έναντι ενός στελέχους με πολλές μεταλλάξεις και ικανότητα διαφυγής από προϋπάρχουσα ανοσία.