Μίνι οπλοστάσιο και 231.000 ευρώ στη κατοχή των ληστών χρηματαποστολών

Μίνι οπλοστάσιο και 231.000 ευρώ στη κατοχή των ληστών χρηματαποστολών

Καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα και καραμπίνες βρέθηκαν στις οικίες των πέντε συλληφθέντων

Ένα μίνι οπλοστάσιο αποτελούμενο από Καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα και καραμπίνες, καθώς και το χρηματικό ποσό των 231.000 ευρώ βρέθηκε στις οικίες των πέντε μελών της συμμορίας που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές στην Αττική, την ώρα ανεφοδιασμού μηχανημάτων ΑΤΜ, που συνελήφθησαν χθες 1 Μαρτίου.

Οι δράστες ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 ετών συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, σε Ηλιούπολη, Κορυδαλλό, Άγιο Δημήτριο και Παιανία. Χθες δύο από τους κατηγορούμενους, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο άλλος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν χθες το πρωί, με την απειλή πιστολιού και πολεμικού όπλου καλάσνικοφ, υπάλληλο χρηματαποστολής, τη στιγμή που ανεφοδίαζε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Αμέσως μετά αφαίρεσαν τέσσερις κασετίνες που περιείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μηχανή που είχαν σταθμεύσει σε κοντινό σημείο, προκειμένου να διαφύγουν. Λόγω μηχανικής βλάβης όμως, η μηχανή δεν ξεκινούσε και έτσι ακινητοποίησαν διερχόμενο αυτοκίνητο, κατέβασαν τη γυναίκα οδηγό, ενώ αργότερα το εγκατέλειψαν και διέφυγαν. σημειώνεται, ότι οι δράστες είχαν πάντα καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, διέθεταν βαρύ οπλισμό, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσικλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών, τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφευγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για τη διάπραξη των ληστειών είχαν την βοήθεια συνεργών τους, οι οποίοι ενεργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», ώστε να ενημερώνονται τόσο για την άφιξη του οχήματος της χρηματαποστολής, αλλά και για τις κινήσεις των αστυνομικών. Επίσης, οι κατηγορούμενοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, ενώ στις επικοινωνίες τους μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένες λέξεις.

Η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε οκτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους, στις οποίες μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα.

Από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της συμμορίας έχουν διαπράξει επιπλέον, δύο ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και ισάριθμες κλοπές μοτοσικλετών, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.