Euroferry Olympia: Σε δύσκολες συνθήκες η ολονύκτια επιχείρηση της ΕΜΑΚ – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Euroferry Olympia: Σε δύσκολες συνθήκες η ολονύκτια επιχείρηση της ΕΜΑΚ – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθεί η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών

Κορυφώνεται η αγωνία για τον εντοπισμό των δέκα αγνοουμένων μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο «Euroferry Olympia» τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι έρευνες από εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ συνεχίζονται υπό δύσκολες συνθήκες παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του πλοίου δεν υπάρχουν πια φλόγες παρά μόνο καπνοί.

Οι διασώστες εξοπλισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουκάλες οξυγόνου και με φακούς στα χέρια ψάχνουν τους αγνοούμενους στις πυρακτωμένες λαμαρίνες του πλοίου Εuroferry Olympia. Στα γκαράζ 1 και 2 προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιο σημάδι ζωής.

Το σκάφος έχει μεταφερθεί βόρεια της Κέρκυρας, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθεί η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, 45 πυροσβέστες οι οποίοι επιχειρούν, αναμένεται να ρίξουν αφρό προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπουν στο 3ο deck, όπου και εκτιμούν ότι βρίσκονται οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, φοβούνται να ανοίξουν τις πόρτες καθώς ο κίνδυνος να υπάρχουν εστίες φωτιάς και κατά συνέπεια να εισχωρήσει οξυγόνο είναι ορατός. Γι’ αυτό, όλες; οι κινήσεις πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή καθώς εγκυμονεί κίνδυνος ανάφλεξης.

Πού εστιάζουν οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των ερευνών έχει πέσει στον έλεγχο για το σύστημα πυρασφάλειας και στεγανοποίησης, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες πως δεν λειτούργησε σωστά.

Επιπροσθέτως, θα εξεταστεί αν είχε γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο γκαράζ πριν τη φωτιά, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να αποκρίνεται πως υπήρχαν πληρώματα που έκαναν διαρκώς ελέγχους, κάτι το οποίο όμως μένει να επιβεβαιωθεί.

Ακολούθως, πρέπει να απαντηθεί από τους ερευνητές αν αντέδρασε γρήγορα το προσωπικό κατά την εκκένωση του πλοίου. Τέλος, κρίσιμο κομμάτι στη έρευνες αποτελεί το ερώτημα για το αν έγινε έλεγχος για ύπαρξη οδηγών στο γκαράζ τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, μετά την εντολή για εκκένωση από το πλοίαρχο.