Πάτρα – Ένωση Ιατροδικαστών: «Δημιουργείται σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης»

Πάτρα – Ένωση Ιατροδικαστών: «Δημιουργείται σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης»

H ανακοίνωση για την υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών

Η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, μετά από δηλώσεις ιατροδικαστών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεν είχαν καμμιά σχέση με υπό διερεύνηση περιστατικά, όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατροδικαστών, ο λάθος χειρισμός των περιστατικών δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

Με αφορμή περιστατικά που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, απασχολούν την κοινή γνώμη και στη διερεύνηση των οποίων συμμετέχει και η ιατροδικαστική επιστήμη, θα θέλαμε να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Παρατηρείται γύρω από τα περιστατικά αυτά, και λόγω του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντός τους, παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά, και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους. Και όλα αυτά ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι σεβαστή και απαραίτητη, άλλωστε οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά κι αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Νίκος Καλόγρηας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ελένη Ζαγγελίδου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης