Κορονοϊός: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης για όσους ασθένησαν δύο φορές

Κορονοϊός: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης για όσους ασθένησαν δύο φορές

Για ποια εξαίρεση μίλησε ειδικότερα η Βάνα Παπαευαγγέλου

Σταθερή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι βρισκόμαστε πλέον κατά μέσο όρο στα 17.000 με 18.000 κρούσματα κάθε μέρα, αλλά πολύ σημαντικά ήταν εξίσου όσα είπε για το πιστοποιητικό νόσησης.

Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση δεύτερης μόλυνσης από τον κορονοϊό, ωστόσο θα υπάρχει και μία εξαίρεση. Αυτή θα είναι το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει εκ νέου, λίγο πριν την 3η-αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η ίδια έκανε λόγο για σαφή αποσύζευξη μεταξύ σκληρών δεικτών της πανδημίας και μολύνσεων από την Όμικρον, τονίζοντας ότι αυτό άνοιξε τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και στην Επιτροπή, αλλά έσπευσε να πει ότι είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελειώνει, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε στη χώρα μας 120.000 ενεργά κρούσματα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν. Ο καθένας θα πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έχει στο σπίτι του αν είναι άτομα ηλικιωμένα ή έχουν χρόνια νοσήματα, είπε και πρόσθεσε ότι ευχόμαστε να μην υπάρξει νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

Για μία ακόμη φορά τόνισε την αξία του εμβολιασμού αναφερόμενη σε μελέτες από το Ισραήλ που έδειξαν ότι είχαν 60% με 80% πιθανότητα να νοσήσουν για δεύτερη φορά, όσοι δεν εμβολιάστηκαν γιατί θεώρησαν ότι είχαν νοσήσει και ήταν άτρωτοι.

Μάλιστα εξήγησε ότι το 95% όσων χάνουν τη ζωή τους, είναι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά. Αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και από τα λήμματα της Καστοριάς, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.

Όπως πρόσθεσε το 96% πλέον των νέων κρουσμάτων αφορούν την Όμικρον και μόνο το 2,2% τη μετάλλαξη Δ.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ αλλά και τους νοσηλευόμενους από κορονοϊό είπε ότι μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι σήμερα από κορονοϊό στην επικράτεια υπολογίζονται στους 4.100, ενώ καταγράφονται περίπου 400 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Ωστόσο τόνισε ότι μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων και πως το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, έχουν διαγνωστεί με την παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα όπως είπε η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%.