Κορονοϊός: Οι πέντε πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Κορονοϊός: Οι πέντε πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα

Ο εμβολιασμός παιδιών κατά του κορονοϊού πραγματοποιείται με επιτυχία σε αρκετά κράτη, ενώ αρχίζουν έρευνες για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 6 ετών. Παρόλα αυτά, ορισμένοι γονείς εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ αναρωτιούνται για τις παρενέργειες που ενδέχεται να εμφανίσουν οι μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αρκετά σπάνιες και ήπιες, ενώ η telegraph.co.uk αναφέρει πως η Σκοτία και η Ουαλία έδωσαν το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα, περίπου το 97% των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι πιο συχνές ήταν οι εξής:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγία

Επίσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα Δυτικά κράτη, χρησιμοποιείται το εμβόλιο Comirnaty, ένα ειδικό σκεύασμα της Pfizer, που περιέχει το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Τι αναφέρει ο ΕΜΑ

Ο ΕΜΑ αναφέρει για το συγκεκριμένο εμβόλιο, πως είναι ασφαλές, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Δηλαδή, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων