Στη Σαμοθράκη το πέμπτο πλωτό ασθενοφόρο

Στη Σαμοθράκη το πέμπτο πλωτό ασθενοφόρο

Εντάσσεται στα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σαμοθράκη η τελετή ένταξης στο στόλο του Λ.Σ. ενός σύγχρονου περιπολικού σκάφους, κατάλληλα διαμορφωμένου με ειδικό θάλαμο και υγειονομικό εξοπλισμό για τη μεταφορά ασθενών. Το πλωτό ασθενοφόρο 1070 μήκους 11 και πλάτους 3,4 μέτρων, μπορεί να δέχεται τουλάχιστον 10 επιβαίνοντες και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, με την ακτίνα ενέργειάς του να ξεπερνά τα 300 ναυτικά μίλια. Το σκάφος, με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ, που παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα θα καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες της Σαμοθράκης αλλά και της Θάσου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής του οπουδήποτε παραστεί ανάγκη, επιλύοντας το πρόβλημα της έγκαιρης και ασφαλούς μεταφοράς ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στην ομιλία του ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε, πως το πλωτό ασθενοφόρο ενισχύει όχι μόνο το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών. "Πρόκειται για ένα σκάφος το οποίο αν δεν έχει ανώτερο τουλάχιστον έχει εφάμιλλο εξοπλισμό με ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, γεγονός που αναβαθμίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος προς τον πολίτη αναδεικνύει το πολύ σημαντικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό του έργο".

Εξήρε το έργο του συνόλου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που "επιχειρούν με θάρρος με αποφασιστικότητα και τόλμη, επιτυγχάνοντας το στόχο τους. Με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτη προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, ο υπουργός τον ευχαρίστησε θερμά για την αποφασιστική συνδρομή στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σκάφους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στην Καμαριώτισσα

Ο κ. Πλακιωτάκης από τη Σαμοθράκη ανακοίνωσε και την ένταξη του λιμένος της Καμαριώτισσας στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 με τη χρηματοδότηση των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. "Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής εντασσόμενο σε ένα συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αξιοποίηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της πατρίδας μας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος αναφέρθηκε στην επίτευξη της οριστικής επίλυσης του προβλήματος που υπήρχε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης καθώς και στην επέκταση της σύνδεσης κατά τους θερινούς μήνες και με τη Λήμνο.

Αρχηγός Λ.Σ. Θ. Κλιάρης: Υλοποιείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των επιχειρησιακών μέσων

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νεότευκτου περιπολικού σκάφους, κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, διευκρίνισε ότι " Μόλις λίγα χρόνια πριν, τέτοιου είδους σκάφη θα φάνταζαν ίσως πολυτέλεια για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή αλλά και για την πατρίδα μας γενικότερα" συμπληρώνοντας ότι είναι το όγδοο σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό που εντάσσεται στα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος. Τόνισε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια υλοποιείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των επιχειρησιακών μέσων του Σώματος "ενώ παράλληλα τα στελέχη του επωμίζονται ευθύνες, πολλές φορές πέραν των καθορισμένων αρμοδιοτήτων τους... Γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, υγειονομική κάλυψη και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών δεν είναι απλώς καταστατική αρμοδιότητα των στελεχών του Σώματος".

Την ικανοποίησή του που με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το σύγχρονο πλωτό ασθενοφόρο είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος δεσμεύτηκε στη χρηματοδότηση και μελλοντικών, εξίσου σημαντικών αιτημάτων του νησιού.

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας στη Σαμοθράκη αναδεικνύει πέρα από την επιχειρησιακή ικανότητα και συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος και το ανθρωπιστικό στοιχείο, σημείωσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Συμπλήρωσε ότι σήμερα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα και φαίνεται η συνεισφορά της πολιτείας που πρέπει με αυτό τον τρόπο να απαντά σε κάθε αγωνία του κάθε πολίτη.

Από την πλευρά του βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή παρουσία του κ. Πλακιωτάκη επικαιροποιεί το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για το Νομό. "Η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά έχετε αποκαταστήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το νησί της Νίκης και παράλληλα υλοποιήσατε και τη σύνδεση με τη Λήμνο" είπε στον χαιρετισμό του επαναλαμβάνοντας το αίτημα και της σύνδεσης με τη Λέσβο.

Τέλος ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης σημείωσε ότι βασικός παράγοντας για να μείνουν οι νησιώτες στο νησί τους είναι το αίσθημα ασφάλειας το οποίο αισθάνονται όπως είπε η Σαμοθρακιτες με την παρουσία του Λιμενικού Σώματος και του στρατού στο νησί και το οποίο αίσθημα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη σημερινή ένταξη του συγκεκριμένου σκάφους στο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος της Σαμοθράκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, ευχαρίστησε τον υπουργό για την οριστική επίλυση του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη και για το νέο σκάφος , αλλά και τον κ. Μέτιο καθώς έγινε πραγματικότητα με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας.

Μεταξύ των παρισταμένων στην τελετή εγκαινίων του νέου σκάφους ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Διοικητής του Δ' Σ.Σ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Ευστράτιος Ψύρρας , ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ο Λ.Α., Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα.