Μαρτυρία-σοκ πρώην τρόφιμου στο γηροκομείο του… θανάτου στα Χανιά

Μαρτυρία-σοκ πρώην τρόφιμου στο γηροκομείο του… θανάτου στα Χανιά

Ανατριχίλα προκαλούν οι περιγραφές του 76χρονου για όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι

Την «κόλαση» που έζησαν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο του... θανάτου στα Χανιά, υπόθεση για την οποία έχουν ήδη συλληφθεί οι δύο ιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, καθώς και πέντε ακόμα εμπλεκόμενοι, ως κατηγορούμενοι για τουλάχιστον 30 θανάτους σε αυτό, περιέγραψε ένας πρώην τρόφιμος σε αυτό.

Ο 76χρονος Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγός του μιλώντας στο Mega περιέγραψαν καταστάσεις πείνας, βασανιστηρίων, άθλιων συνθηκών υγιεινής, ακόμη και για φέρετρα στο υπόγειο του ιδρύματος και γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους σοκάρουν. Οι ίδιοι αποκαλούν «νεκροταφείο» το γηροκομείο, στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.

Ο 76χρονος περιγράφει εφιαλτικές εμπειρίες, που σημάδεψαν τα γηρατειά του, βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του ίδιου και άλλων ηλικιωμένων και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους. Τα όσα καταμαρτυρά ο κ. Δερμιτζακης συγκλονίζουν. Όπως αποκαλύπτει, τον χτυπούσαν και τον έδεναν σε αναπηρικό καρότσι χωρίς λόγο. Τον έπλεναν και τον σκούπιζαν με μια πετσέτα, που είχαν σκουπιστεί πρώτα άγνωστος αριθμός άλλων ηλικιωμένων, εμφανώς βρώμικη. «Έτρωγα ξερά κρεμμύδια, για να ξεγελάσω την πείνα μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η σύζυγος του ηλικιωμένου δηλώνει, πως όταν μπήκε ο σύζυγός της στο ίδρυμα, επειδή η ίδια έπρεπε να κάνει μία επέμβαση και δεν υπήρχε κάποιος να τον προσέχει, ήταν 90 κιλά και όταν τον παρέλαβε ζύγιζε 50 κιλά και ήταν σε άθλια κατάσταση. Ο 76χρονος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγο του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον, σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».

Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπο της. «Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. "Ελένη με δέσανε". Ρωτούσα, "γιατί δέσατε τον άντρα μου;". Μου απαντούσαν πως τον έδεναν, για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα» λέει η γυναίκα.