Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους εισηγείται η Επιτροπή

Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους εισηγείται η Επιτροπή

Το σκεπτικό των επιστημόνων για τους αναγκαίους περιορισμούς το επόμενο διάστημα

Το σκεπτικό της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σε σχέση με το αναγκαίο «οπλοστάσιο» μέτρων – το οποίο δεν είναι παράδοξο πως αλλάζει, αφού αλλάζουν και τα δεδομένα – αποκάλυψαν τα μέλη της Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την υγειονομική κρίση, το βράδυ της Πέμπτης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας πως οι επιστήμονες συνιστούν «ενιαία αντιμετώπιση» της πανδημίας, αντί λ.χ. της διαφοροποίησης των περιορισμών ανά νομό ή περιοχή. Η αναφορά αυτή αφορά (και) τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, οι οποίες, η πραγματοποίηση των οποίων αποθαρρύνεται πανελλαδικώς, δεδομένου του ότι πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους και του υψηλότατου αριθμού ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια.

Η επιδημία αποκλιμακώνεται, αλλά με τρόπο όχι σύντομο, εκτιμούν, άλλωστε, οι επιστήμονες.

Παράλληλα, όμως, η κα Παπαευαγγέλου διαβεβαίωσε: «Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου. Είπαμε ότι θα το ξανασυζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Και σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, θα απελευθερωθούν νομίζω».

Στις «δράσεις» αυτές αναφέρθηκε, αμέσως μετά, ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, «η όλη λογική από εδώ και στο εξής, είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεσή τους».

«Σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες θα απελευθερωθούν και απελευθερώνονται, γίνεται η σύσταση να αφορούν εμβολιασμένους για να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τη η διασπορά», τόνισε.

Και ποιους αφορά, κύρια, η διασπορά; «Κυρίως οι ανεμβολίαστοι επηρεάζονται από τη διασπορά, όχι οι εμβολιασμένοι». Πάντως, «η λογική παγκοσμίως τώρα είναι ότι βαίνουμε σε μία κατάσταση, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός και το testing», κατέληξε στη σχετική απάντησή του ο καθηγητής.

Επισημαίνεται πως στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη αναφερθεί, αρκετές φορές, στο σενάριο λήψης μέτρων για τους ανεμβολίαστους και «χαλάρωσης» τους για τους εμβολιασμένους.