Καλάβρυτα: Το χρονικό της τραγωδίας με τους τρεις νεκρούς – Τι συνέβη

Καλάβρυτα: Το χρονικό της τραγωδίας με τους τρεις νεκρούς – Τι συνέβη

Δ/ντής Χιονοδρομικού Καλαβρύτων: Οι 3 ορειβάτες ήξεραν την περιοχή απ’ έξω - Ως εθελοντές βοηθούσαν πάντα

«Μιλάμε για 3 πάρα πολύ έμπειρους ορειβάτες, όμως δυστυχώς η φύση κρύβει εκπλήξεις που ίσως και ο πιο έμπειρος δεν μπορεί να αναγνωρίσει.

Το βουνό έχει την ιδιαιτερότητα ότι αναλόγως πώς, πού και πόσο χιόνι θαρίξει δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία. Είναι ξεκάθαρα θέμα ατομικής ευθύνης το πού θα κινηθεί κάποιος εκτός των εγκαταστάσεων. Τα παιδιά ήταν πάρα πολύ έμπειρα, γνώριζαν την περιοχή εξαιρετικά και μας έκανε τεράστια εντύπωση ότι συνέβη κάτι τέτοιο στους 3 συγκεκριμένους ορειβάτες» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος.

Οι 2 άνδρες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου για να προσεγγίσουν την ορθοπλαγιά στα Ύδατα της Στυγός ούτως ώστε να κάνουν παγοαναρρίχηση, ανέφερε ο κ. Άγριος.

Στην διαδρομή τους συνάντησαν μια χιονοστιβάδα που τους παρέσυρε και κατέπεσαν σε μια βραχώδη περιοχή με αρκετό χιόνι και δύσκολα προσβάσιμη, περίπου 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.

«Φεύγοντας το βράδυ από το χιονοδρομικό, επειδή είχαμε νυχτερινή λειτουργία το Σάββατο, διαπιστώσαμε πως το αυτοκίνητό τους ήταν στον χώρο του πάρκινγκ και καταλάβαμε ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά, ειδοποιήσαμε τους οικείους τους και κινήσαμε όλες τις διαδικασίες για την δήλωση του συμβάντος στις αρχές έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Από την κορυφή του χιονοδρομικού έφυγαν 3 άτομα και άλλα 4 άτομα από κάτω προς τα πάνω έφυγαν, όλοι οδηγοί βουνού και ορειβάτες για να βρουν τα παιδιά.

Γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα έφτασε η τελευταία σορός, γιατί η πρόσβαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Σε ένα τόσο απαιτητικό τερέν όπως αυτά που είναι βραχώδη με πάγο και χιόνι, χρειάζεται πολύ μεγάλη τεχνική γνώση για να μπορέσει κανείς να προσεγγίσει, γι ’αυτό και ήταν τόσο δύσκολη η επέμβαση από οποιονδήποτε άλλο, πέρα από τους οδηγούς βουνού και τους ανεξάρτητους ορειβάτες, τους οποίους ευχαριστούμε γιατί έφτασαν και μπορέσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο και να βρούμε τα θύματα χθες.

Αν δεν συνέβαινε αυτό εχθές, σήμερα δεν θα τα καταφέρναμε, γιατί ο καιρός θα χαλάσει, και ήταν πολύ σημαντικό να ανασυρθούν γιατί αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για τις οικογένειές τους». επεσήμανε ο κ. Άγριος.