Κορονοϊός: Στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Πού καταγράφεται αύξηση

Κορονοϊός: Στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Πού καταγράφεται αύξηση

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου για την εξέλιξη της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα

Σε περίπου 140.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου, όπως είπε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε ακόμα, αυξήθηκε η θετικότητα την τελευταία εβδομάδα, κυρίως όμως λόγω της αύξησης των διαγνωστικών τεστ. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων μειώνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς και σήμερα νοσηλεύονται 3.500 ασθενείς, με την πίεση στο ΕΣΥ να εξακολουθεί να απασχολεί. Το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς που νοσούν με την μετάλλαξη Όμικρον. Σε ότι αφορά στα παιδιά, τα κρούσματα είναι σταθερά υψηλά, παραμένοντας περίπου στο 30% των συνολικών.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ωστόσο, ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται στην επικράτεια, είναι περίπου 90-100, δηλαδή σχεδόν το 2% των νοσηλευόμενων. Τα παιδιά που νοσηλεύονται, είναι κυρίως μέχρι 11 ετών. Παράλληλα ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά, όπως είπε η ίδια. Αναφέρθηκε δε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με την οποία, ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει και τα παιδιά τους.

Για την μετάλλαξη Όμικρον είπε, ότι 2 μήνες μετά την εμφάνιση της βλέπουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων. Η μετάλλαξη Όμικρον, επεσήμανε, μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία, όμως ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προσφέρει ανοσία για σοβαρή νόσηση και θάνατο.