Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τον ανεμιστήρα ανοικτό

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τον ανεμιστήρα ανοικτό

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να το αποφύγουν

Αν κάνει ζέστη μπορεί να ανοίγουμε τον ανεμιστήρα για να δροσίσει το δωμάτιο, αλλά καλό είναι να μην κοιμηθούμε με την συσκευή ανοικτή.

Ένας ανεμιστήρας λειτουργεί μετακινώντας δροσερό και ξηρό αέρα γύρω από το δωμάτιο, μοιάζει ευεργετικό όταν μας κτυπάει αλλά μπορεί επίσης να μας στεγνώσει τον λαιμό, τη μύτη και τα μάτια. Κάτι που δεν θέλουμε αν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες. Ιδίως τα αλλεργικά άτομα, θα πρέπει να το σκεφτούν και μια δεύτερη φορά, καθώς ο ανεμιστήρας μετακινεί γύρη και σωματίδια σκόνης που εισέρχονται στη μύτη και τα μάτια μας.

Όπως εξηγεί ο ιστότοπος Sleep Advisor: «Η συνεχής ροή αέρα έχει επίσης την τάση να στεγνώνει τις ρινικές οδούς σας, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ιγμόρειά σας» και συνεχίζει: «Αν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα για να προσπαθήσει να την αντισταθμίσει. Τότε, είστε πιο ευαίσθητοι σε απόφραξη, μπούκωμα και πονοκεφάλους».

Το Sleep Advisor δεν τελείωσε όμως: «Οι άνθρωποι που κοιμούνται με τον αέρα να πέφτει κατευθείαν πάνω τους, μπορεί να ξυπνήσουν με δύσκαμπτους ή πονεμένους μύες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συγκεντρωμένος δροσερός αέρας μπορεί να προκαλέσει ένταση και κράμπα στους μύες. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κοινό για άτομα που κοιμούνται με τον ανεμιστήρα κοντά στο πρόσωπο και το λαιμό τους».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να κοιμάστε με έναν ανεμιστήρα στο δωμάτιο. Στο κάτω-κάτω, κάνει πολύ ζέστη και είναι καλύτερος από το κλιματιστικό. Αλλά αν έχετε αλλεργίες ή ξηρό δέρμα, τότε ίσως είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Ο ειδικός στον ύπνο James Wilson - γνωστός και ως The Sleep Geek - έδωσε στο LADbible εναλλακτικούς τρόπους για να κοιμηθούμε δροσερά: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίξτε τα παράθυρα και στις δύο πλευρές του σπιτιού. Απολαύστε μια ωραία ροή αέρα και όταν το άμεσο ηλιακό φως είναι σε ένα δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι τα στόρια ή οι κουρτίνες είναι κλειστές.
άντε μπάνιο ή ντους μια ώρα πριν τον ύπνο ενώ μια καλή συμβουλή είναι να γεμίσετε ένα μπουκάλι ζεστού νερού με χλιαρό νερό και να το τοποθετήσετε στα γυμνά σας πόδια. Αυτό θα αυξήσει ελαφρά τη θερμοκρασία σας και στη συνέχεια θα πέσει, βοηθώντας το σώμα σας να προετοιμαστεί για ύπνο».

Μια άλλη πρακτική συμβουλή που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε είναι να βάλετε τη μαξιλαροθήκη σας στο ψυγείο - βρέχοντάς την ελαφρά για ενισχυμένο αποτέλεσμα.