Μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο Δευτέρα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο Δευτέρα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Τι ισχύει για Δημόσιο, τράπεζες, εκκλησίες, Ιδιωτικές επιχειρήσεις, σχολεία, δικαστήρια και γήπεδα

Μερική χαλάρωση στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης, εξαιτίας της επιστροφής της μουσικής και της απελευθέρωσης του ωραρίου, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, αναφορικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στις 6:00 το πρωί, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις και για την είσοδο του κοινού σε δημόσιους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για :

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  •  Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

b) πιστοποιητικού νόσησης.

  •  Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  •  Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  •  Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
  •  Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων)

Α. Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

ι) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

ιι) πιστοποιητικού νόσησης.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

  •  Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Β. Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

i) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

ii) πιστοποιητικού νόσησης ή

iii) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

  • Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,30) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.
  • Δυνατότητα λειτουργίας, κατ' επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό selftest, εφαρμοζόμενων αναλογικώς των μέτρων, των προβλεπόμενων για την πιστοποίηση στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και των ανωτέρω κανόνων λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και:

α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης,

β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Γ. Τα παρόντα μέτρα ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται ξενάγηση με αντικείμενα την οινογνωσία ή τη γευσιγνωσία.

Δ. Λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, καθώς και εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο και ανηλίκους από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών με την προσκόμιση δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), μόνο για καθήμενους, λαμβανομένων των μέτρων και τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Πληρότητα 65% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ' της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β' 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

γ) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

  • Οι ίδιες ως άνω προϋποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Ε. Στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός (1) εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ' επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινή, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους ακόλουθους κανόνες:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

ΣΤ. Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών και χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού/αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ζ. Στα καταστήματα του παρόντος σημείου όπου γίνεται χρήση μπαρ επιτρέπεται τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Α. Λειτουργία των κλειστών χώρων (περιλαμβανομένων των γηπέδων) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, με τήρηση των μέτρων και με τους ακόλουθους κανόνες:

• Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

• Ποσοστό πληρότητας 100%.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όσους δεν συμμετέχουν στη σκηνή του ζωντανού θεάματος/ακροάματος, τηρουμένων των προδιαγραφών.

• Υποχρεωτική τήρηση απόστασης ενάμισι (1,50) μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας. Ειδικώς οι μουσικοί των εγχόρδων τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενός (1) μέτρου, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

• Σύσταση χρήσης φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter).

Β. Λειτουργία ανοικτών (υπαίθριων) χώρων (πάσης φύσεως, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων) με τήρηση των μέτρων και μόνο με καθήμενους:

• Ποσοστό πληρότητας ως εξής:

i) 75% πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων,

ii) 70% πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως 5.000 θέσεων,

iii) 65% πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως 15.000 θέσεων.

• Σε χώρους χωρητικότητας άνω των 15.000 θέσεων τίθεται ανώτατο όριο 10.000 θεατών.

• Υποχρεωτική ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους και την τήρηση κανόνων στην προσέλευση και αποχώρησή τους.

• Ταξιθεσία ατόμων που προσέρχονται μαζί στις θέσεις καθημένων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση και μέριμνα για μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ θεατών που δεν έχουν προσέλθει μαζί.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όσους δεν συμμετέχουν στη σκηνή του ζωντανού θεάματος/ακροάματος, τηρουμένων των προδιαγραφών.

• Απαγόρευση διαλείμματος κατά τη διάρκεια της παράστασης. Εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι θεατές παραμένουν στις θέσεις τους.

• Υποχρεωτική τήρηση απόστασης ενάμισι (1,50) μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας. Ειδικώς οι μουσικοί των εγχόρδων τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενός (1) μέτρου, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

• Δυνατότητα λειτουργίας, κατ' επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, όχι αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό self-test, εφαρμοζόμενων αναλογικώς των μέτρων και των προβλεπόμενων για την πιστοποίηση του εμβολιασμού ή της νόσησης στην περίπτωση των κλειστών χώρων και με τους ακόλουθους κανόνες:

α) Ποσοστό πληρότητας 100%.

β) Υποχρεωτική τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας. Ειδικώς οι μουσικοί των εγχόρδων τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενός (1) μέτρου, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ:

Σε δημόσιες υπηρεσίες

- πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

- πιστοποιητικού νόσησης ή

- βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

- Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εξαιρέσεις προβλέπονται για κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Σε Τράπεζες

- πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

- πιστοποιητικού νόσησης ή

- βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

- Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Σε Χώρους λατρείας/ Εκκλησίες

Στους χώρους λατρείας, όσοι προσέρχονται για να συμμετάσχουν σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή, πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά:

- πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

- πιστοποιητικού νόσησης ή

- βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

- Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Δημόσιο

Αναφορικά με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, προβλέπεται ακόμη πως:

- Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως 50%, βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας.

- Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

- Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.

- Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

- Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού 50%.

- Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

- Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού.

Δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια

- Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

- Κατ' εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

- Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.

- Πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.).

- Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου δεν απαιτείται κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων.

- Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

- Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).

- Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

-Απαγόρευση εισόδου ιατρικών επισκεπτών σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.

Εκπαίδευση

- Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

- Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, διδακτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην περίπτωση που για τη μετακίνηση απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός και εκτός της Επικράτειας.

- Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων, η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης.

Μέτρα για όλους

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς.

3. Τοποθέτηση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.