Βόλος: Καταδίκη για δύο μητέρες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Βόλος: Καταδίκη για δύο μητέρες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Τι ειπώθηκε στο δικαστήριο και πως αιτιολογήθηκε ετυμηγορία

Από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου εκδικάστηκαν σήμερα δυο υποθέσεις μητέρων που τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο και οι δυο κρίθηκαν ένοχες, επιβάλλοντας στο δικαστήριο στην κάθε μία από 6 μήνες φυλάκιση. Επίσης, στη μια επέβαλε και χρηματική ποινή και στην περίπτωση μη καταβολής, έκτιση ποινής φυλάκισης 2 μηνών. Οι καταδίκες των μητέρων είναι τριετή αναστολή και εφέσιμες.

Στην πρώτο]η περίπτωση η 29χρονη μητέρα του νηπίου, υποστήριξε ότι το παιδί της δυσκολεύεται στην σχολική προσαρμογή και παρά τις παραινέσεις της για να πάει στο σχολείο εκείνο δεν πάει. Υποστήριξε ότι απευθύνθηκε σε ψυχολόγο και ότι το κοριτσάκι της ξεκίνησε συνεδρίες, έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και να μπορέσει έστω και μια ώρα την ημέρα να πάει στο σχολείο, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το συγκεκριμένο νήπιο ούτε την προηγούμενη χρονιά παρακολούθησε την υποχρεωτική φοίτηση του νηπιαγωγείου και συνολικά δεν πήγε για περισσότερο από ένα χρόνο στα προνήπια και νήπια. Οι γονείς του νηπίου είναι εμβολιασμοί και η άρνηση φοίτησης του παιδιού δεν έχει να κάνει με τον κορονοϊό, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι γονείς δεν προσκόμισαν ιατρικές γνωματεύσεις ή κάποιο άλλο επίσημο δικαιολογητικό, που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα μη φοίτησης του νηπίου στο σχολείο, με αποτέλεσμα να εισηγηθεί την ενοχή της μητέρας, η οποία έχει την επιμέλεια του παιδιού

Στη δεύτερη περίπτωση, η μητέρα έχει την επιμέλεια της 9χρονης κόρης, η οποία δεν πηγαίνει στο σχολείο κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, με το τελευταίο να απέχει περίπου 40 ημέρες από τα μαθήματα της Γ’ τάξης του Δημοτικού. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, με οικονομικά και ίσως και ψυχολογικά προβλήματα λόγω του διαζυγίου και της οικονομικής ανέχειας, η οποία οδήγησε μάνα και κόρη να διαμένουν φιλοξενούμενες σε συγγενικό σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας, την φροντίδα της οποίας έχει η μητέρα έναντι αμοιβής 450€, τα οποία αποτελούν την πηγή εσόδων διαβίωσης τους.

Η μαθήτρια, όπως υποστήριξε η μητέρα στο δικαστήριο, αρνείται να πάει στο σχολείο, πονάει και κλαίει. Ωστόσο δεν προέκυψε στο δικαστήριο αποδεικτικό υλικό, ούτε ιατρικές γνωματεύσεις κάποιας νόσου του παιδιού, παρά την επίκληση ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Η γιαγιά του κοριτσιού, μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης κόρης της, απευθυνόμενη προς την έδρα του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου είπε: «Σας ικετεύω, δώστε μια ευκαιρία στο παιδί να μεγαλώσει. Η μάνα του το διαβάζει κάθε απόγευμα και δεν παραμελεί την μόρφωσή του, αλλά υπάρχουν προβλήματα».

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, Νικόλαος Παντελοδήμος, υποστήριξε ότι χρίζει κοινωνικής υποστήριξης μάνα και κόρη και ότι οι κοινωνικές δομές θα πρέπει να βοηθήσουν την μονογενεϊκή οικογένεια.

Η Εισαγγελέας θέλοντας να ταρακουνήσει την κατηγορούμενη μητέρα και να της υπενθυμίσει ότι αυτή είναι η ενήλικας και ότι αυτή έχει την ευθύνη του παιδιού της, της είπε ότι ο νόμος της δίνει τη δυνατότητα να της αφαιρέσει την επιμέλεια του παιδιού της, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας με υπαιτιότητά της, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι η αρμόζουσες και ενδεδειγμένες για να μεγαλώνει ένα παιδί.

Η κατηγορούμενη επαναλάμβανε ότι δεν είχε χρήματα γι’ αυτό δεν πηγαίνει το παιδί στο γιατρό, αιτιάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από το δικαστήριο, αφού η μητέρα και το παιδί δεν πληρώνουν νοίκι, ενισχύονται περιοδικά έστω και λίγο από τους δυο συνταξιούχους γονείς της, και με ένα τρόπο θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα της υγεία του παιδιού.

Τελικά, η 43χρονη μητέρα κρίθηκε ένοχη για ασυνέπεια απέναντι στην ευθύνη της επιμέλειας του ανηλίκου, ως προς την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κοινωνική υπηρεσία να κάνει εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού, καθώς και της ψυχοκοινωνικής κατάστασης, και εφόσον διαπιστωθεί μη συμμόρφωση της μητέρας στις αποφάσεις, τότε θα εξεταστεί εκ νέου η ικανότητα επιμέλειας του παιδιού.