Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια και μποτιλιάρισμα στην πρωτεύουσα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, ουρές χιλιομέτρων στην Αττική Οδό

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια και μποτιλιάρισμα στην πρωτεύουσα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, ουρές χιλιομέτρων στην Αττική Οδό

Έκκληση της ΕΛΑΣ στους οδηγούς για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής - Αναλυτικά ο καιρός τις επόμενες ώρες και αύριο

Με μεγάλη υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί που βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής εν μέσω επέλασης της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και οι κεντρικοί δρόμοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ λεωφορεία και τρόλεϊ αποσύρθηκαν στα αμαξοστάσια.

Την Τρίτη προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι αναμένονται στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Έκκληση της ΕΛΑΣ στους οδηγούς για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο οδικό δίκτυο της Αττικής

Έκκληση στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης, απευθύνει η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

Πολλά είναι τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στην Πεύκη, την Πεντέλη, την Κηφισιά, την Αγία Παρασκευή.

Στην Αττική Οδό και κυρίως στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από οδηγούς.

O Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είπε πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Πεντέλη.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με την τροχαία Αττική, διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει:

  • Στην E.O. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου TITAN ρεύμα προς Βοιωτία
  • Στην E.O. Μεγάρων – Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα από το 12ο χιλιόμετρο, θέση Λούμπα προς Μέγαρα
  • Στη Λ. Παν. Κανελλοπούλου (Κατεχάκη) και στα δύο ρεύματα από την οδό Πίνδου προς την Περ. Υμηττού.
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣNEN προς τον Άγιο Πέτρο.
    Απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από τους κόμβους Καλυφτάκη και Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού.
  • Στην οδό Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Ν. Μάκρη) προς Πεντέλη.
  • Στην ανώνυμο οδό (Καισαριανή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Καλοπούλας προς Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.
  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοΐου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού «Αγιος Μερκούριος» έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.