Κορονοϊός: Για ποιες περιοχές χτύπησε «καμπανάκι» η Βάνα Παπαευαγγέλου

Κορονοϊός: Για ποιες περιοχές χτύπησε «καμπανάκι» η Βάνα Παπαευαγγέλου

Περισσότεροι από 5.000 άτομα νοσηλεύονται, περίπου 170.000 τα ενεργά κρούσματα

«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων με σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο των νέων νοσηλειών σε απλές κλίνες και των νέων διασωληνώσεων», τόνισε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας παράλληλα «καμπανάκι» για τέσσερις περιοχές της χώρας.

«Ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε όλη την επικράτεια, αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνεται στην Κρήτη και την Αχαΐα και αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται σε κάποια νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Θήρα» είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι παρά την ύφεση, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε όλη τη χώρα. Ακόμη, έκανε λόγο για μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγγχων και για μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65.

Πάνω από 5.000 άτομα νοσηλεύονται στην επκράτεια, ενώ όπως είπε, ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό σήμερα. Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπλογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας. ‘Ομως 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε ενήλικες 35 – 64 ετών, την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πρόσθεσε ότι «η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, η κάλυψη παραμένει ψηλά, στο 63% σε απλές κλίνες covid και 88% σε ΜΕΘ covid». Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η παραλλαγή Όμικρον οφείλεται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά κυκλοφορεί και η Δέλτα, ενώ το 50% των εισαγωγών αφορά τη Δέλτα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέλους της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες αυτή δεν έχει τελειώσει, ενώ η μεγάλη διασπορά ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων. Μιλώντας για τα παιδιά και την Όμικρον έκανε λόγο για ηπιότερη νόσο σε σχέση με τη Δέλτα.