Πόσο κοστίζει ένας γάμος στην Ελλάδα

Πόσο κοστίζει ένας γάμος στην Ελλάδα

Η μέρα αυτή χρειάζεται πολλή οργάνωση και προετοιμασία, οπότε ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς

Αν μόλις έγινε η πρόταση γάμου, τότε πιθανότατα ακόμα θα πλέετε σε πελάγη ευτυχίας, όμως μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να οργανώνετε το γάμο σας;

Η μέρα αυτή χρειάζεται πολλή οργάνωση και προετοιμασία, οπότε ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς, για να ξεκινήσετε με τις λεπτομέρειες. Ένα θέμα που σίγουρα θα σας απασχολεί είναι το κόστος του γάμου, ειδικά τώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αν και το πόσα χρήματα θα δαπανήσει το ζευγάρι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια εκ των προτέρων, καλό είναι να έχετε υπόψη σας κάποιες βασικές δαπάνες, οι οποίες θα αποτελέσουν την αρχή.

Δεξίωση γάμου

Το μεγαλύτερο κόστος σε ένα γάμο αποτελεί σίγουρα η δεξίωση που γίνεται μετά την τελετή στην εκκλησία ή το δημαρχείο. Οι αίθουσες δεξιώσεων και τα κτήματα κοστίζουν ακριβότερα από μια ταβέρνα ή ένα μπαρ και οι τιμές τους κυμαίνονται από 25-80€ το άτομο, ενώ ακριβότερα είναι τα ξενοδοχεία.

Οι διακυμάνσεις οφείλονται στο μενού που θα διαλέξετε και φυσικά στην τοποθεσία και τις παροχές κάθε αίθουσας.

Στολισμός γάμου

Η τελετή και η δεξίωση περιλαμβάνουν και άλλα έξοδα, όπως ο ανθοστολισμός. Για το στολισμό της εκκλησίας, του αυτοκινήτου και της αίθουσας της δεξίωσης θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 1000€, ανάλογα φυσικά με τα είδη στολισμού που θα επιλέξετε. Υπάρχουν υλικά διακόσμησης γάμου που είναι φθηνά και ταιριάζουν σε λιτούς γάμους με έντονο το στοιχείο της φύσης, ενώ υπάρχουν και υλικά διακόσμησης που μπορούν να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό.

Φωτογράφος γάμου

Φυσικά, δε νοείται επιτυχημένη δεξίωση γάμου, με αξέχαστο υλικό να θυμάστε, χωρίς τον κατάλληλο φωτογράφο να απαθανατίσει τις ομορφότερες στιγμές. Φροντίστε να κλείσετε το φωτογράφο τουλάχιστον 6-9 μήνες πριν το γάμο και ίσως πετύχετε μία καλύτερη τιμή, όμως σε καμία περίπτωση το κόστος του, που μπορεί να αγγίξει και τα 4000€, δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 900€, ειδικά εάν συνδυαστεί με βίντεο και τα άλμπουμ γάμου.

DJ γάμου

Στις ίδιες τιμές, ανάλογα και με το μέρος όπου θα κάνετε τη δεξίωση, κυμαίνεται και ο dj γάμου. Πολλές φορές ο χώρος ή το κτήμα που θα συνεργαστείτε θα σας παρέχει την δυνατότητα του dj μέσα στην τιμή ή με μία μικρή προσαύξηση. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινάει από 200€ και φτάνει μέχρι τα 600€ συνήθως. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που διαθέτουν επαγγελματίες dj για γάμο, ειδικεύονται σε γαμήλια πάρτυ και στήνουν ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό στον χώρο, ενώ υπόσχονται μία αξέχαστη βραδιά που θα διαρκέσει (πραγματικά) μέχρι το πρωί, το κόστος τους συνήθως ξεκινάει από 600€ και φτάνει μέχρι και 4000€. Η τιμή εξαρτάται ως προς τον εξοπλισμό που θα επιλέξετε κυρίως, εάν είναι εντός ή εκτός έδρας τους.

Πυροτεχνήματα και εφέ

Εάν ο χώρος το επιτρέπει η επιλογή των πυροτεχνημάτων είναι μία πολύ καλή και εντυπωσιακή επιλογή, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω την κατάλληλη στιγμή που πρέπει. Υπάρχουν τα εναέρια πυροτεχνήματα και τα επιδαπέδια πυροτεχνήματα. Το πιο ασφαλές είναι να επιλέξετε ένα πυροτεχνουργό να τα ρίξει όπως οι επαγγελματίες στα πυροτεχνήματα της nanosfireworks.gr

Προσκλητήρια

Οι τιμές των προσκλητηρίων κυμαίνονται από 0,50€ έως 1,5€ το ένα. Αν έχετε χρόνο να το ψάξετε, μπορείτε να βρείτε αρκετά οικονομικά προσκλητήρια, ενώ αν πιάνουν τα χέρια σας στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε υλικά για προσκλητήρια γάμου, ώστε να τα φτιάξετε μόνοι σας και να γλιτώσετε χρήματα. Εάν όχι, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε για προσκλητήρια γάμου στο Perfectmoments.gr

Κοστούμι και νυφικό

Το ντύσιμο τόσο της νύφης όσο και του γαμπρού είναι κάτι που επίσης απασχολεί τα περισσότερα μελλόνυμφα ζευγάρια. Το γαμπριάτικο κοστούμι είναι σαφώς φθηνότερο από το νυφικό και η αγορά του ξεκινάει από 300€. Αντίθετα, για να νοικιάσετε ένα νυφικό θα χρειαστείτε από 500€ και πάνω, ενώ η αγορά του ξεκινάει από 800€, όμως μπορεί να φτάσει ακόμα και σε δυσθεώρητα ύψη, αν διαλέξετε κάποιον σχεδιαστή ή σχέδια με πολύτιμα υφάσματα και υλικά.

Μπομπονιέρες

Οι μπομπονιέρες κοστίζουν από 0,50 έως 4€ η μία, ανάλογα με την ποιότητά τους και τον αριθμό των κουφέτων. Οι πιο οικονομικές μπομπονιέρες γάμου είναι φτιαγμένες από απλά υλικά, όπως ξύλο και τούλι, ενώ θυμηθείτε ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να βρείτε εσείς τα υλικά για μπομπονιέρες και εάν έχετε μεράκι και χρόνο να τις φτιάξετε μόνοι σας εντυπωσιάζοντας με το γούστο σας.