Κορονοϊός – Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση και γιατί έχουμε τόσους θανάτους

Κορονοϊός – Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση και γιατί έχουμε τόσους θανάτους

«Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα»

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολόγίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης στο MEGA.

Η Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία, υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.

«Δεν είναι μία απλή γρίπη. Η Όμικρον δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Δέλτα, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη».

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός. Ο ίδιος παρομοίασε την πορεία του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ κι αν κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.

«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα».

«Επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ανεμβολίαστοι επιμένουν να θέτουν σε ρίσκο τη ζωή τους.