Κορονοϊός: Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών για τα μέτρα – Ποια ενδέχεται να αρθούν

Κορονοϊός: Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών για τα μέτρα – Ποια ενδέχεται να αρθούν

Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθούν για την παράταση τους ή μη - Τι θα γίνει με μουσική και θεατές στα γήπεδα

Την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου θα εισηγηθεί αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση.

Επιθυμία της κυβέρνησης μετά και την μείωση των κρουσμάτων, φέρεται να είναι, να αρθούν τα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση της μουσικής στον κλάδο της εστίασης, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα. Ωστόσο, εντός της επιτροπής υπάρχουν μέλη που επισημαίνουν, ότι αν και τα μέτρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, θάνατοι, νοσηλείες και διασωληνώσεις, παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Όσον αφορά στην επαναφορά της μουσικής στον κλάδο της εστίασης, οι ειδικοί φέρονται να ανησυχούν, ότι αυτό θα οδηγήσει σε άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, όπου έχει αποδειχθεί, ότι δεν τηρούνται ούτε η απαγόρευση του συνωστισμού, ούτε της υποχρέωσης των αποκλειστικά καθημένων και της τήρησης αποστάσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα, όπου έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί θεατές δεν τηρούν αποστάσεις, ούτε φοράνε μάσκα, χωρίς να αποκλείεται πάντως να αυξηθεί ο ανώτατος αριθμός από 1.000 που είναι σήμερα, αναλόγως με την χωρητικότητα του γηπέδου.

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα

Η κατ' επανάληψη παραβίαση της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, οδήγησε την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των επιχειρήσεων αυτών, ώστε να το γνωρίζουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «επιδιώκεται η εξασφάλιση της δυνατότητας δημοσιοποίησης των εμπορικών επωνυμιών των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς της νόσου covid 19. Σκοπός της διάταξης είναι άμεσα και δημόσια μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών – πολιτών, να δημοσιοποιείται η παραβίαση των μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αποθαρρύνεται με αυτή τη διάταξη, τόσο η επιχείρηση από τη μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, όσο και το καταναλωτικό κοινό, από την προσέλευση και συναλλαγή του με επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν σύννομα ως προς τα μέτρα από τη μετάδοση του κορονοϊού».