Κορονοϊός – Παρασκευής: Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας

Κορονοϊός – Παρασκευής: Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας

«Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί»

Για την πορεία της πανδημίας σε μια φάση αποκλιμάκωσης έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, αναφερόμενος στο προσεχές μέλλον, μίλησε για μια φάση αποκλιμάκωσης, λέγοντας πως αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. «Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ακόμα.

Ερωτηθείς αν έχουμε «ξεμπερδέψει με την πανδημία» ο κορονοϊός προέβλεψε ότι θα είμαστε πλέον σε μια κατάσταση που ο κορονοϊός δεν θα προκαλεί σοβαρό νόσημα, κάτι που όπως είπε συμβαίνει ήδη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου το ποσοστό της ανοσίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας προκαλεί σοβαρό νόσημα, κατ’ αναλογία με τη γρίπη. Είμαστε κοντά σε αυτό τοι στάδιο αλλά μια κρίσιμη παράμετρος είναι το αν θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», είπε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...