Ρένα Δούρου για Μάνδρα: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά όχι την ποινική

Ρένα Δούρου για Μάνδρα: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά όχι την ποινική

Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης απολογούμενη αναφέρθηκε στην πρωτοφανή καταστροφή και την «τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους»

Αναλαμβάνοντας τη «πολιτική ευθύνη, αλλά όχι την ποινική» για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το 2017, ξεκίνησε την απολογία της η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» ανέφερε απευθυνόμενη στο δικαστήριο η κ. Δούρου στην οποία αποδίδονται ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν στην περιοχή της Μάνδρας με αποτέλεσμα να χαθούν 25 άνθρωποι.

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο , θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία.» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη… Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλειες ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης απολογούμενη αναφέρθηκε στην πρωτοφανή καταστροφή και την «τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους» και επικαλέστηκε την κατάθεση του καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα σημειώνοντας , ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι».

Η κ. Δούρου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κάνοντας λόγο για 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την επίμαχη περίοδο.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και την κατάθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προκειμένου να καταδείξει πως οι περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για τα έργα.

«Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης .» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου». «Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί» τόνισε και έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας στο οποίο βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Αναφερόμενη δε στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια η Ρένα Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν, όπως υπογράμμισε, ούτε οι επιστήμονες. «Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός» σημείωσε στην απολογία της η κ. Δούρου και έστρεψε τα βέλη της στο κατηγορητήριο του οποίο , όπως είπε, της αποδίδει ευθύνες από την πρώτη ημέρα που μπήκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη.