Κορονοϊός: Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς παιδιών που νοσούν – Πώς θα χορηγείται η άδεια

Κορονοϊός: Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς παιδιών που νοσούν – Πώς θα χορηγείται η άδεια

Θα έχει αναδρομική ισχύ

Νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό αναμένεται σύντομα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει συνεννόηση να έχει αναδρομική ισχύ, για να συμπεριλάβει και για αυτούς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια για αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για άδεια ειδικού σκοπού, διάρκειας τουλάχιστον 5 ημερών, που θα δίδεται σε γονείς μαθητών που νοσούν με κορονοϊό, επιπρόσθετα των υπολοίπων ημερών αδείας που δικαιούνται.

Η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία μετά την επανέναρξη των σχολείων και την σημαντική αύξηση κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα ρύθμιση θα προβλέπεται πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19, των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας οι γονείς λάμβαναν άδεια ειδικού σκοπού διάρκειας 14 ημερών ή περισσότερο σε περίπτωση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης ή περίπτωση νοσηλείας τέκνου, αλλά λόγω της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων αναμένεται να αλλάξει ο αριθμός των ημερών και να μειωθεί στις 5.

Πώς θα χορηγείται η άδεια

Οι δύο πρώτες ημέρες θα χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Την άδεια ειδικού θα μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, αλλά όχι ταυτόχρονα.