Βασιλακόπουλος: Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» οι ανεμβολίαστοι

Βασιλακόπουλος: Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» οι ανεμβολίαστοι

Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας προτείνει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» περισσότερο οι ανεμβολίαστοι και τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι, για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα κι αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο πνευμονολόγος εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά, αντίθετα με άλλους συναδέλφους του. «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους» υποστήριξε. «Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτούργει, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ» σημείωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μάλλον πάμε σε αποκλιμάκωση της λοιμογόνου δύναμης του ιού.«Όμως αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε, θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει» είπε.  Εκτίμησε ότι η κορύφωση της Όμικρον θα έρθει το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής που χρειάστηκε 1 με 1,5 μήνας. Ωστόσο, υπενθύμισε παράλληλα ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».

Σε ό,τι αφορά τη διάκριση self και rapid test διευκρίνισε πως «το self test γίνεται rapid test αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά... Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε. ξήγησε ότι επειδή κάποιοι πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid που έκαναν με PCR.