Κορονοϊός: Τι σημαίνει στενή επαφή με κρούσμα – Η εξάπλωση της Όμικρον έφερε… έκρηξη στη ζήτηση των PCR test

Κορονοϊός: Τι σημαίνει στενή επαφή με κρούσμα – Η εξάπλωση της Όμικρον έφερε… έκρηξη στη ζήτηση των PCR test

Μέσα σε πέντε μέρες έχουν τετραπλασιαστεί οι ανάγκες για Μοριακό έλεγχο - Αρχίζει να υπάρχει έλλειψη παγκοσμίως

Στον ρυθμό της παραλλαγής Όμικρον... χορεύει όλος ο πλανήτης, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν εκτοξευθεί. Στη χώρα μας το ένα μαύρο ρεκόρ σε κρούσματα διαδέχεται το άλλο και φτάσαμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή σήμερα Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, να ανακοινωθούν 40.560. Αυτό έχει εντείνει και την ζήτηση των PCR test, τα οποία δεν είναι εν αφθονία και πρέπει να τα ελέγχονται μ' αυτά μόνο ότι έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα.

Πότε θεωρείται στενή η επαφή με ένα κρούσμα

  • Όποιος έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που ασθενεί με κορωνοϊό σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων για 15 λεπτά
  • Όποιος έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο με κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επαφή με κάποιο κρούσμα θεωρείται στενή.

Μεγάλη ζήτηση τα PCR

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, η κλιμάκωση στον αριθμό των PCR που διενεργούνται καθημερινά είναι χαρακτηριστική, με την ζήτηση να τετραπλασιάζεται:

22/12    24.818
25/12    28.051
28/12    48.655
30/12    60.693
31/12     81.704

Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.