Κορονοϊός: Κυβερνητικές σκέψεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι – Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο

Κορονοϊός: Κυβερνητικές σκέψεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι – Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο

Τι συμβαίνει με τον ενδεχόμενο περιορισμό πληρότητας στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και το ωράριο για τη μέρα που αλλάζει ο χρόνος

Με κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα να έχουν εκτοξευθεί πάνω από 21.000, όπως φάνηκε και σήμερα, πλέον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ότι θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου όλα δείχνουν ότι θα έχουμε επίσπευσή τους. Υπάρχουν κυβερνητικές σκέψεις για πρωτοχρονιιάτικο ρεβεγιόν στο σπίτι, αντί στα κέντρα διασκέδασης, αν κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επιβληθεί υποχρεωτικό rapid test σε όλους, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτητα και το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέυτα, πριν την πρωτοχρονιά, που είχαν αποφασιστεί για μετά.

Σε αυτήν την περίπτωση, από τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα, στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης:

  • Να κλείνουν τα μεσάνυχτα, με παράταση μιας ώρας ενδεχομένως για την αλλαγή του χρόνου
  • Να είναι όλοι καθήμενοι
  • Μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.
  • Στο τραπέζι πλέον και η απαγόρευση της μουσικής
  • Θα εξεταστούν όμως και πρόσθετοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της μουσικής, που είναι πιθανό να επιβληθεί άμεσα, ενώ ορισμένοι θέτουν και θέμα πληρότητας.

Εναλλακτική λύση: Rapid test για όλους

Επειδή όλα αυτά θα φέρουν τα πάνω - κάτω στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, υπάρχει και μια εναλλακτική πρόταση, να επιβληθεί υποχρεωτικό rapid test σε όσους μπουν σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης για την Πρωτοχρονιά και να εφαρμοστούν τα μέτρα κανονικά από τις 3 Ιανουαρίου.

Μετά την Πρωτοχρονιά θα οριστεί το καθεστώς για τον εορτασμό των Θεοφανίων και ειδικά τον καθαγιασμό των υδάτων, καθώς θα υπάρξουν περιορισμοί στην προσέλευση των πιστών. Ένα άλλο ζήτημα που βρίσκεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είναι η λειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση είναι ακόμη στη γραμμή να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, παρότι αρκετοί ειδικοί ζητούν να παραταθούν οι διακοπές. Το σίγουρο είναι ότι θα ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές.

Το παρασκήνιο της επίσπευσης

Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Star, πολύ νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός από την Ήπειρο είχε τηλεδιάσκεψη με Πλεύρη, Τσιόδρα, Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Οικονόμου και Δημητριάδη, κατά την οποία ζήτησε να επανεξεταστεί η επίσπευση των μέτρων λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Βάρυνε πολύ ότι υπάρχουν 400.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, σε συνδυασμό με την πίεση που ακόμη δέχεται το ΕΣΥ.

Εξάλλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά ενδεχομένως να ισχύσουν νωρίτερα αυτά που ήδη αποφασίστηκαν. Σχετικά με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Πλεύρης δήλωσε ότι αν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα. «Θα εκτιμηθεί το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12», τόνισε.

Βεβαίως, όλα αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται τόσο μετά από την πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, όσο και μετά εκείνη της Επιτροπής των Ειδικών το μεσημέρι.