«Ιερή» οργή για την ανάρτηση του Μόσιαλου με την Παναγία και τον Ιωσήφ

«Ιερή» οργή για την ανάρτηση του Μόσιαλου με την Παναγία και τον Ιωσήφ

Τον «κατακεραυνώνουν» Μητροπολίτες

Την αντίδραση της Εκκλησίας προκάλεσε μια ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τον κορονοϊό με πρωταγωνιστές την Παναγία και τον Ιωσήφ.

Στην ανάρτηση ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, στηλιτεύει όσους δεν πιστεύουν στον κορονοϊό, ωστόσο η τοποθέτησή του θεωρήθηκε προσβλητική για τη χριστιανική θρησκεία από την Ιερά Σύνοδο.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε ανακοίνωση όπου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού είναι γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών και όχι χαρακτηριστικό μόνο των αλλόθρησκων.

Μάλιστα σημειώνει ότι «κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως».

Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Σχετικά με την προσβλητική ανάρτηση του κ. Ηλία Μόσιαλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρονται τα εξής: «Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα».

Και συνεχίζει: «Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των “θρησκειών” ή των “αλλόθρησκων”, αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή “υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς”».

 

«Πυρά» από Μητροπολίτες

Σφοδρή επίθεση στον καθηγητή του LSE εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μετά το τέλος της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

«Οι βλασφημίες του καθηγητού κ.Μόσιαλου, που δυστυχώς εκπροσωπεί και τη χώρα μας στους διεθνής οργανισμούς δεν είναι τίποτε άλλο παρά κοάσματα δαιμόνων. Οι δαίμονες μόνο σκέπτονται και καθυβρίζουν έτσι το σωτηριώδες έργο του Σωτήρος και Λυτρωτού» ανέφερε, τονίζοντας ότι «μόνον άφρονες και μόνο δαιμονιοκατεχόμενοι μπορούν να ψελλίσουν τέτοιες ανοησίες».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα romfea.gr, εξέφρασε τη λύπη του «για την αμετροεπή βλασφημία του κ. Μόσιαλου» ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε «κάτω από το προσωπείο της ευγένειας και του καθωσπρεπισμού κρύβει δυστυχώς ένα πρόσωπο ρατσισμού και φασισμού, διότι όταν προσβάλλεις την πίστη του άλλου προσβάλλεις το οντολογικό του θεμέλιο». Αναφέροντας πως ο Κύριος δεν έχει ανάγκη τη δική μας υπεράσπιση, σημείωσε ότι εμείς «διαμαρτυρόμεθα ευπρεπώς» ευχόμενος σε όλους ο νηπιάσας Κύριος να μας φωτίζει και να μας χαρίζει την αιωνιότητα.\

Οργισμένος ήταν και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, χρησιμοποιώντας από άμβωνος σκληρή γλώσσα εναντίον του κ. Μόσιαλου. Τον χαρακτήρισε “ασέβαστο” και τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να εμπαίζει την ορθόδοξη πίστη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος απευθύνθηκε προσωπικά στον Υφυπουργό Εξωτερικών και Βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, ζητώντας του να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό την αγανάκτηση τόσο του κλήρου όσο και των πιστών για την “υβριστική στάση του Εκπροσώπου της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”.

“Ουδείς έχει το δικαίωμα να εμπαίζει την Ορθόδοξο πίστη, να διακωμωδεί τα Θεία, αλλά και να προσβάλλει τα θρησκευτικά πιστεύματα οιουδήποτε ανθρώπου” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος.

Επίθεση στον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο εξαπέλυσε στο κήρυγμά του και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ στο στόχαστρο έβαλε και τον Χρήστο Χωμενίδη

«Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι παράγοντες στο όνομα του προοδευτισμού διακωμώδησαν την πίστη των ανθρώπων, μη σεβόμενοι τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Συνάμα, υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και να δεχθεί αμαυρότητες και διακωμώδηση της πίστης» είπε καυτηριάζοντας τις απόψεις του Χ. Χωμενίδη και του Η.Μόσιαλου.

«Δυστυχώς βρέθηκαν κάποιοι στην ελληνική κοινωνία που προσπάθησαν να διακωμωδήσουν το μυστήριο της γέννησης του Χριστού. Θέλησαν νομίζω να δηλώσουν τον προοδευτισμό τους. Όμως προοδευτικός δεν είναι αυτός που διακωμωδεί την πίστη, αλλά αυτός που την σέβεται. Τον καιρό που διερχόμαστε οι κρίσεις είναι πολυτέλεια. Η Εκκλησία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην πανδημία, αλλά δεν θα δεχθεί αμαύρωση και διακωμώδηση των στοιχείων της πίστης. Αυτοί που επενδύουν σε μια τέτοια κρίση ματαιοπονούν. Ο λαός ξέρει. Ας συνετιστούμε. Ας μην καλλιεργούμε διασπασμούς, αλλά ενότητα για να βγούμε νικητές. Κι όποιος θέλει να γίνει προοδευτικός πρέπει να σέβεται τον άλλον. Κι όχι να επενδύει στην διακωμώδηση της Παναγίας για να δηλώσει ότι διαφοροποιείται. Δυστυχώς προκληθήκαμε. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι κατέχουν θέσεις που τούς έδωσε ο ελληνικός λαός και θα πρέπει να σέβονται την πίστη του και τις παραδόσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.