Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν επίπεδα κορύφωσης Νοεμβρίου – Αναγκαία επιπλέον μέτρα

Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν επίπεδα κορύφωσης Νοεμβρίου – Αναγκαία επιπλέον μέτρα

Τόνισε ότι με βάση το ιικό φορτίο στα λύματα και τις εισηγήσεις των υγειονομικών είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων πρόληψης

Για την αυξητική τάση των κρουσμάτων βάση των στοιχείων του ιικού φορτίου στα λύματα, την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από άλλες χώρες η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι ραγδαία. Ωστόσο, αναμένονται και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτής της εβδομάδας στη χώρα μας, ώστε οι ειδικοί να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. «Αυτή τη στιγμή, στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο φαίνεται να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με 2.000-2.300 κρούσματα ημερησίως. Τέτοια επίπεδα είχαμε δει στην κορύφωση του περασμένου Νοεμβρίου και τον Ιούλιο, στο προηγούμενο κύμα», επεσήμανε και εκτίμησε ότι λόγω της Όμικρον τα κρούσματα θα αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Παράλληλα διευκρίνισε, πως αν αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων, ένα μέρος όσων νοσήσουν, θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο. «Οι νοσηλείες αφορούν κυρίως τα άτομα άνω των 60 ετών. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τους ανεμβολίαστους ή τους εμβολιασμένους με μία δόση», είπε.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο καθηγητής δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας ότι δεν είναι ειδικός, ωστόσο παράπαμψε στις δηλώσεις των υγειονομικών, οι οποίοι όπως τόνισε, βλέποντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, εισηγούνται lockdown, αύξηση της τηλεργασίας και κλείσιμο των σχολείων για κάποιο διάστημα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος με βάση τα λύματα, θεωρεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων πρόληψης απαραίτητη.