Κορονοϊός: Εισήγηση της Επιτροπής για νέα μέτρα: Μάσκα παντού και «μπλόκο» στις ανοιχτές εκδηλώσεις

Κορονοϊός: Εισήγηση της Επιτροπής για νέα μέτρα: Μάσκα παντού και «μπλόκο» στις ανοιχτές εκδηλώσεις

Από το νέο έτος θα υπάρξουν περιορισμοί και στην εστίαση - Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα - Τι θα γίνει στα σούπερ μάσκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τελείωσε η σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών για τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν την άμεση εφαρμογή τους.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που εισηγείται προβλέπουν τα εξής:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει για μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους και επέκταση τηλεργασίας.

Επιπλέον, οι ειδικοί συζήτησαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα και αποφάσισαν τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορέσουν να τα λάβουν άμεσα όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, καυώς δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Όσο για την εστίαση θα υπάρξουν νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά και με τα οποία αναμένεται να περιοριστεί η χωρητικότητα, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τα προανήγγειλε ο Πλεύρης

Αυτά είναι κάτι που έχει προαναγγήλει πριν λίγο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής και όσα θα γίνουν μετά της γιορτές

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή-, ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».