Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας: Τα «ζυγούρια», το «αρνί» και άλλα συνθηματικά

Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας: Τα «ζυγούρια», το «αρνί» και άλλα συνθηματικά

Αύριο 23 Δεκεμβρίου στον ανακριτή οι 7 συλληφθέντες - Άλλοι 62 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους 29 γιατροί

Στον ανακριτή οδηγούνται αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου οι επτά συλληφθέντες στη Βόρεια Ελλάδα για το κύκλωμα με τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, για το οποίο κατηγορούνται άλλα 62 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 29 γιατροί των επιτροπών αναπηρίας.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσαν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας συνθηματικά, όπως τα «ζυγούρια», το «αρνί» και τα «παϊδάκια». Οι επτά συνελήφθησαν έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής – μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, απάτη, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και για τις νομοθεσίες περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, εκμεταλλευόμενα την ιδιότητά τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι), είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες και δίκτυα επαφών, ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.