Κορονοϊός: Άμεσα περιοριστικά μέτρα ζητούν οι επιστήμονες – Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Άμεσα περιοριστικά μέτρα ζητούν οι επιστήμονες – Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Δεδομένη θεωρούν οι ειδικοί την αναγκαιότητα ενός μίνι lockdown - Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κρουσμάτων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα

Δραματική προειδοποίηση στην κυβέρνηση απευθύνουν επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας κατά την εορταστική περίοδο θα μοιάζει με... τσουνάμι και ζητούν τη λήψη άμεσα νέων περιοριστικών μέτρων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ιατρού-ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι έρχεται «τσουνάμι». «Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι σίγουρο» τόνισε και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε, αυτό που έγινε στην Πορτογαλία με τη μετάλλαξη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές και θρήνησε χιλιάδες θύματα. «Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον» είπε ο κ. Παυλάκης και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (σ.σ. το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον» τόνισε.

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται», επεσήμανε. Όπως είπε, η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την τρίτη δόση και από εκεί και πέρα ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστεί καθολικό lockdown.

Ωστόσο, ο κ. Παυλάκης επεσήμανε, πως «ό,τι και να γίνει, δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμού, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε» και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον».

Σχετικά με τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι, τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι». Εκτίμησε δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. «Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο» είπε.

Προέβλεψε τέλος, ότι «θα ζήσουμε με τον κορονοϊό τα επόμενα χρόνια», εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια, θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού».

Εξαδάκτυλος: Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στο Mega τόνισε, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να σταματήσουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και μάλιστα γρήγορα». Σημείωσε ότι «όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε. Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς».

Για το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου», υπογράμμισε ωστόσο, ότι «είναι δεδομένο, ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο. Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα».

Σαρηγιάννης: Φοβάμαι ότι θα είναι υποχρεωτικό το αυστηρό lockdown

Αναπόφευκτο εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ότι θα είναι το lockdown και μάλιστα αυστηρό, όπως της πρώτης περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της επικράτησης και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλώντας στον ΑΝΤ1, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φθάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

Αν η διασπορά, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί αυστηρό lockdown, όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».

Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε, πως «δεν αποδεικνύεται, ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία». Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε, ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος», εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ποια νέα μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων μετά τα Χριστούγεννα, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, με κλείσιμο στις 12:00 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία  της εμβολιαστικής κάλυψης. Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.