Κορονοϊός: Πώς ελήφθη η απόφαση για μείωση του χρόνου για την τρίτη δόση στους 3 μήνες

Κορονοϊός: Πώς ελήφθη η απόφαση για μείωση του χρόνου για την τρίτη δόση στους 3 μήνες

Επέκταση της υποχρεωτικότητας σκέφτεται το Μαξίμου

Με το τείχος ανοσίας να χτίζεται αργά, αλλά σταθερά και τα ραντεβού για εμβολιασμούς να αυξάνονται, η Επιτροπή Εμβολιασμών πήρε την απόφαση για 3μηνη απόσταση ανάμεσα στην δεύτερη και την αναμνηστική δόση, έτσι ώστε να επισπεύσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει τους πολίτες που είχαν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Τα δεδομένα που έλαβε υπόψη η επιτροπή ήταν αφενός ο κίνδυνος που δημιουργείται μέσα στον χειμώνα με την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της Όμικρον και αφετέρου τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι λόγω των νέων δεδομένων με την μετάλλαξη Όμικρον και έπειτα από την ανασκόπηση όλων διεθνών νέων αποφάσισε για όλους 18 ετών και άνω να γίνεται η αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι εκείνοι στους 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχουν φορτωθεί όλα τα ΑΜΚΑ.

Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το θέμα έχει συζητηθεί στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου ως ενδεχόμενο, ενώ μέχρι τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.