Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα την 3η δόση εμβολιασμού μετά το τρίμηνο – Τι ισχύει για το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα την 3η δόση εμβολιασμού μετά το τρίμηνο – Τι ισχύει για το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Φορτώνονται συνεχώς τα δεδομένα με τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων - Επέκταση της υποχρεωτικότητας σκέφτεται το Μαξίμου

Από τώρα μπορούν οι δικαιούχοι για την 3η δόση του εμβολιασμού ή την αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού, όπως λέγεται από τους επιστήμονες, να μπαίνουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να προχωρήσουν στην διαδικασία, όπως προανήγγειλε νωρίτερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι λόγω των νέων δεδομένων με την μετάλλαξη Όμικρον και έπειτα από την ανασκόπηση όλων διεθνών νέων αποφάσισε για όλους 18 ετών και άνω να γίνεται η αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι εκείνοι στους 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχουν φορτωθεί όλα τα ΑΜΚΑ. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας σκέφτεται το Μαξίμου

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς περιμένουν και τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες για το θέμα, καθώς αρκετές χώρες προχωρούν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Star, το θέμα έχει συζητηθεί στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου ως ενδεχόμενο, ενώ μέχρι τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Πάντως, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο Star, ακόμα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτό, αφορά ηλικιακή επέκταση, δηλαδή στην επέκταση της υποχρεωτικότηας στους άνω των 50 ή των 40 ετών και όχι ανά επαγγελματικές ομάδες, καθώς η σχετική πρόταση έχει εξεταστεί και απορριφθεί.