Κορονοϊός: Παρεμβάσεις για ανάσχεση της πανδημίας ενόψει εορτών – Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών

Κορονοϊός: Παρεμβάσεις για ανάσχεση της πανδημίας ενόψει εορτών – Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών

«Ψαλίδι» στην απόσταση από την δεύτερη στην τρίτη δόση

Με ορίζοντα την περίοδο των εορτών κυβέρνηση και επιστήμονες προχωρούν σε νέες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας.

Τα πρώτα μέτρα όπως, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, την είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, χορήγηση δωρεάν self test, ενώ προ των πυλών είναι η επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο, φαίνεται να αποδίδουν.

Aναμένεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για να ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται στα ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών, μετά τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας από τις 16 Ιανουαρίου.

Τις τελευταίες δύο μέρες, κλείστηκαν 39.000 νέα ραντεβού για την 1η δόση.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχονται στους 493.930.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών, 5-11 ετών και η πλατφόρμα των ραντεβού, αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου.