Κορονοϊός: Με ποια μέτρα θα κάνουμε Χριστούγεννα – Πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Κορονοϊός: Με ποια μέτρα θα κάνουμε Χριστούγεννα – Πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Η συνθήκη για να αρθούν τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Τι ισχύει για τα σχολεία

Την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα παρακολουθεί ενδελεχώς η Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων και δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

«Αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα το κάνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας στο Mega, επισημαίνοντας πως «10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θα συνεδριάσει η επιτροπή και αναλόγως με την πορεία της πανδημίας θα αποφασιστεί αν χρειάζονται νέα μέτρα. Η φιλοσοφία μας είναι θα είμαστε ανοιχτοί, δεν υπάρχει συζήτηση για τοπικά lockdown. Δεν θα υπάρξουν υπέρμετροι περιορισμοί για όσους είναι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους πάλι οι περιορισμοί θα κινούνται σε ένα πλαίσιο όπου δεν θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός».

Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθούν τα ραντεβού για εμβολιασμό της πρώτης δόσης να αρθούν τα πρόστιμα και να μην εισπραχθούν.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον που βρέθηκε στη χώρα μας, για το αν θα κλείσουν τα σχολεία αλλά και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ανάλογα πώς κινείται η πανδημία, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «η συγκεκριμένη κατηγορία, έχει ένα βασικό κριτήριο ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν».

Ερωτηθείς για το αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα είπε πως το μέτρο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα «είναι αρκετό για να καλύψει και αυτούς που κινδυνεύουν και για να καλύψουμε το κενό που χρειάζεται για να φτάσουμε στο βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε».

Το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής στη χώρα μας

Αναφορικά με το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα είπε ότι «το κρούσμα αυτό αφορά έναν Έλληνα συμπολίτη μας που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Ήταν πριν μπουν τα περιοριστικά μέτρα. Είχε μια τρομακτική συνέπεια και ο ίδιος. Πέρα από τα τεστ που ήταν υποχρεωτικά να γίνουν γιατί ερχόταν από Τρίτη χώρα ο ίδιος έκανε καθημερινό τεστ εκεί που βρισκόταν και ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ. Μόλις βγήκε το πρώτο θετικό τεστ, το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο είχε κάνει την έρευνα αυτομάτως το έστειλε γιατί υπήρχε το ύποπτης προέλευσης να γίνει περαιτέρω εξέταση και διαπιστώθηκε με απόλυτο τρόπο ότι είναι η μετάλλαξη Όμικρον».

«Το θετικό είναι ότι ειδοποιήθηκαν άμεσα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Μπήκε και ο ίδιος σε καραντίνα τηρήθηκε το πρωτόκολλο και ευελπιστούμε ότι από αυτή την περίπτωση έγινε η απόλυτη ιχνηλάτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Είμαστε σε πλήρη παρακολούθηση. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε γιατί και για αυτή την μετάλλαξη είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα μειωθεί το εξάμηνο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς όπως είπε έχουν ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης ενισχυτικής δόσης στο 4μηνο.

«Δεν θα κλείσουν τα σχολεία»

«Υπάρχει πτώση στα κρούσματα αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι έχει σταθεροποιηθεί η αυξητική πορεία, άρα από εδώ και πέρα ευελπιστούμε ότι σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Πλεύρης για την πορεία της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα κλείσουν οι σχολικές μονάδες, μέτρο που προτάθηκε από κάποιους ειδικούς.

«Οι δύο εβδομάδες που έχουμε επιλέξει η επομένη και μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι ο πλήρης έλεγχος του πληθυσμού με self- test. Είναι ένας σχεδιασμός που έχει δουλέψει ο ΕΟΔΥ και ο κ. Ζαούτης και ο κ. Παρασκευής που είναι στον ΕΟΔΔΥ και έχει την εξής κατεύθυνση, ότι αυτή τη στιγμή αν ανταποκριθεί ο πληθυσμός και κάνει το self- test που θα είναι δωρεάν από το φαρμακείο θα υπάρχει μια φαινομενική αύξηση στα κρούσματα, γιατί μπαίνοντας ο πληθυσμός σε καραντίνα που δεν θα του στερήσει και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει πτώση μεταδοτικότητας», ανέφερε ο υπουργός για την πρόταση του υπουργείου να εξεταστεί ο πληθυσμός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...