Κορονοϊός: Σε φάση ήπιας αποκλιμάκωσης η πανδημία – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Κορονοϊός: Σε φάση ήπιας αποκλιμάκωσης η πανδημία – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Μόσιαλος: Αναπόφευκτη η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 - Προτιμότερο να είχαν προηγηθεί θετικά μέτρα

Στην φάση της ήπιας αποκλιμάκωσης φαίνεται να περνά η χώρα, μετά και την σταθεροποίηση της πανδημίας στην επικράτεια.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως κάθε δεκαπενθήμερο.

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημειώνοντας ότι ναι μεν ήταν αναπόφευκτο, αλλά θα έπρεπε πρώτα να έχουν ληφθεί θετικά μέτρα.

«Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε υπάρχει μια αλληλουχία πράγματων για τη θέσπιση ενός σωστού εμβολιαστικού προγράμματος. «Η κυβέρνηση κατόρθωσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει μεγάλες προμήθειες εμβολίων κι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών.  Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτευχθεί μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη  θετικών και αρνητικών μέτρων. «Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δε λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δε θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών», υπογράμμισε ο καθηγητής.