Μετάλλαξη Όμικρον: Το «μοντέλο» Πορτογαλίας που εξετάζει η κυβέρνηση – «Όχι» σε lockdown

Μετάλλαξη Όμικρον: Το «μοντέλο» Πορτογαλίας που εξετάζει η κυβέρνηση – «Όχι» σε lockdown

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να εξετάσουν το αποτύπωμα των μέτρων που ήδη ισχύουν

Τρόπους να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση με την μετάλλαξη Όμικρον ψάχνει η κυβέρνηση. Όπως ανάφερε ο ΣΚΑΪ εξετάζει να ακολουθήσει το «μοντέλο» της Πορτογαλίας για τεστ και στους εμβολιασμένους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους από τα δύο που υποχρεούνται τώρα στα 3 ή στα 4 και με κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοινώσεις για νέα μέτρα αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.

Plan B χωρίς lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μπορεί να απέρριψε κατηγορηματικά το lockdown, ωστόσο, ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του για πιθανά επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης αλλά αυτό προϋποθέτει πιστή εφαρμογή των μετρών, εκτεταμένους ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών με παράλληλη ενίσχυση συστήματος υγείας όπως μετέδωσε το Mega.

Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν νέα αυστηρότερα μέτρα για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα» τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να εξετάσουν το αποτύπωμα των μέτρων που ήδη ισχύουν πριν προχωρήσουν σε νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους και θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες αύξηση των εβδομαδιαίων rapid tests και απαγόρευση εισόδου στην εστίαση ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

«Εμείς πιέζουμε για αυστηροποίηση των μέτρων, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει όλους τους παράγοντες για να πάρει την καλύτερη απόφαση» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.