Κορονοϊός: Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με δωρεάν self test στο πλάνο της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με δωρεάν self test στο πλάνο της κυβέρνησης

Η μετάλλαξη Όμικρον επεκτείνεται στην Ευρώπη και έχει σημάνει συναγερμός - «Υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο η νέα παραλλαγή», είπε ο καθηγητής Πρασσάς

«Καμπανάκι» κινδύνου έχει χτυπήσει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως από τη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει στο πλάνο τον έλεγχο της κατάστασης μέσω self test που θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, ώστε να υπάρχει ένα κοντρόλ στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη διανομή δωρεάν self test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών. Αν τα self test θα είναι δύο ή τρία θα το αποφασίσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Η ιδέα, όμως, είναι τα ρεβεγιόν να γίνουν με ισχυρή σύσταση για τεστ. Συνεπώς, ο καθένας, εμβολιασμένος ή μη, θα μπορεί με τον ΑΜΚΑ του να παίρνει δωρεάν τεστ, όπως θα κάνει και η Πορτογαλία. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, η ελληνική πλευρά δρομολογεί μια μεγάλη παραγγελία.

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση βάζουν φρένο στα σενάρια νέων μέτρων για τις επόμενες μέρες, με όπλο το γεγονός ότι φαίνεται πως έχει επέλθει μια σταθεροποίηση στους δείκτες της πανδημίας και την αύξηση των εμβολιασμών.

Η χώρα μας είναι δεύτερη στους εμβολιασμούς με 3η δόση, ενώ σχεδόν 387.000 πολίτες έκλεισαν ή έχουν κάνει πρώτη δόση εμβολιασμού σε διάστημα 16 ημερών, από τις 11 /11 ως τις 27/11. Όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, τηρείται ακόμα στάση αναμονής και θα υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες μέρες.

Πρασσάς: Yπερμεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

«Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,  δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοιού», τόνισε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορονοιού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές.

Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το Όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας» είπε κατέληξε ως εξής: «Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας».

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...