«Εφιάλτης» η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ – Παλεύει να ξεφύγει από το lockdown η κυβέρνηση

«Εφιάλτης» η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ – Παλεύει να ξεφύγει από το lockdown η κυβέρνηση

Ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία

Έντονη είναι η ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κοροονοϊού που εντοπίστηκε σε αφρικανικές χώρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συγκαλεί σήμερα  έκτακτη σύσκεψη.

Χθες βράδυ, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για έξι νοτιοαφρικανικές χώρες λόγω των ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Β.1.1529.

Παλεύει να ξεφύγει από το lockdown η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα κι ενώ η κυβέρνηση απομακρύνει καθημερινά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά.

«Δυστυχώς ο Νοέμβριος διέψευσε τους πάντες. Όλοι περιμέναμε κάτω από 1.300 νεκρούς. Χωρίς να έχει τελειώσει ο μήνας, έχουμε 1.700 νεκρούς», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις κινήσεις της χωρίς να βάζει στον ορίζοντα το lockdown ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Washington Post, ποντάρει στην αυξητική τάση των εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα ξέσπασε κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Υγείας με αφορμή την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι οδεύουμε σε lockdown.

«Η αδράνεια και η ανικανότητα του Μητσοτάκη, μας οδηγεί σε εκατόμβη νεκρών και σε ακόμα ένα καταστροφικό lockdown. Εκτός εάν αφεθούν άνθρωποι να πεθαίνουν και δούμε σκηνές όπως στη Ρουμανία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«’Προβλέπει’» ως Κασσάνδρα την κατάρρευση του ΕΣΥ και εύχεται ένα νέο lockdown δίχως να κάνει καμία ουσιαστική πρόταση» απάντησε ο κ. Πλεύρης.

Ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία

Την έναρξη της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Tο απόγευμα της Πέμπτης συγκροτήθηκε η επιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19, θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή, αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  •     Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  •     Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  •     Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής, θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν, τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.