Κορονοϊός: Ο δείκτης που θα κρίνει το lockdown – «Υψηλός αριθμός νεκρών έως τα Χριστούγεννα»

Κορονοϊός: Ο δείκτης που θα κρίνει το lockdown – «Υψηλός αριθμός νεκρών έως τα Χριστούγεννα»

Τζανάκης: Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας

1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορoνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα, «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.

Tις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95, ενώ δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι έως και τριψήφιος.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης.

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις, ωστόσο «απέχουμε από αυτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.