Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα – Συναγερμός στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα – Συναγερμός στην Ευρώπη

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την πίεση στο ΕΣΥ ενόψει Χριστουγέννων. Για να καταφέρουμε να κάνουμε καλές γιορτές φέτος, οι ειδικοί εξηγούν ότι πρέπει τώρα να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από όλους, να πειστούν οι ανεμβολίαστοι και να αντέξουν τα νοσοκομεία. 

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες ζητούν να δουλέψουν χωρίς περιορισμούς.

«Εάν το επόμενο λίγο διάστημα, μέχρι 10 Δεκεμβρίου θα έλεγα, δε βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα πρέπει ασφαλώς η πολιτεία να εξετάσει την εφαρμογή και άλλων επιπρόσθετων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα ειναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πέρυσι», είπε μιλώντας στον Σκάι.

Συναγερμός για τον κορονοϊό στην Ευρώπη

Σε κατασταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με την πανδημία να καλπαζει αφήνοντας πίσω εκατόμβες νεκρών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα. Μετά την Αυστρία, σε γενικό λοκντάουν μπαίνει και η Σλοβακία, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται το γενικό απαγορευτικό και στη Γερμανία.

Ούτε στο Μπέργκαμο δεν εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας ανέφερε ο υπουργός ανάπτυξης για να ξεκαθαρίσει σε ερώτηση του MEGA ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει γιατί απλά δεν υπάρχει άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι για να δοθούν ενισχύσεις στις επιχειρήσεων σε περίπτωση lockdown.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως κανένα lockdown και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μέτρο που θα επηρεάσει τη ζωή των εμβολιασμένων», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα μέτρα τύπου καραντίνας για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε το περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας και η απόδοσή τους θα φανεί στις επόμενες 15 ημέρες. Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την κορύφωση του 4ου κύματος να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Τίποτα δεν αποκλείεται κατά τη δική μου γνώμη. Καταλαβαίνω απόλυτα την κοινωνία και την πολιτεία ότι δεν θέλει lockdown», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.