Κορονοϊός: «Στενάζουν» Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από την… ασφυξία στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: «Στενάζουν» Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από την… ασφυξία στις ΜΕΘ

Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνώσεων αφορούν τους ανεμβολίαστους - Υπάρχουν ασθενείς που αναγκαστικά βρίσκονται εκτός των Εντατικών

Τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά στη χώρα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ειδικά στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε... ασφυξία και δη στις ΜΕΘ, όπου σε πολλές κλινικές είναι γεμάτες και διασωληνώνονται ασθενείς εκτός.

Σε επίπεδο ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές Covid ασθενών να είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια. Υπάρχουν νοσοκομεία με πληρότητα 100% ακόμα και στις ΜΕΘ. Oι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 508 από 477 στις αρχές της εβδομάδας. Στη μάχη ρίχνονται και νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι μαρτυρίες των γιατρών αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

«36 κλίνες εντατικής για Covid περιστατικά. Αυτή την στιγμή είναι καλυμμένες 35» ανέφερε ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Είμαστε ήδη σε πόλεμο ειδικά σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία (…) Οι περισσότερες διασωληνώσεις αφορούν ανεμβολίαστους και τις αντιμετωπίζουν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι επί 20 μήνες που είναι και λιγότεροι από πέρυσι» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει το 80% του συνόλου των νοσηλευομένων. Παράλληλα όμως, έχει αλλάξει και το ηλικιακό προφίλ, με νέους και μεσήλικες να αποτελούν την πλειονότητα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν να αντιμετωπίσουν υπερπληρότητα στις ΜΕΘ και συσωρευμένη κούραση και από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Στη Θεσσαλία, όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ 11 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής.

Στην Κοζάνη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%, με έναν διασωληνωμένο εκτός Εντατικής.

«Έχουμε και ασθενείς 40-50 ετών αλλά οι περισσότεροι είναι μεγάλοι. Οι περισσότεροι ειναι ανεμβολίαστοι» σημείωσε ο Γιώργος Πατλάκας, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Οι ειδικοί φοβούνται το ντόμινο της αύξησης των κρουσμάτων έως και τον άλλο μήνα σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ιδιώτες γιατροί στη Θεσσαλονίκη καλούνται με μηνύματα από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σε ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στα Παραπολιτικά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.862 νέα κρούσματα κορονοϊού και 55 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 508 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα άφησε την τελευταία του πνοή ένας 34χρονος με κορονοϊό. Ήταν εμβολιασμένος και νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

«Ήταν στο τμήμα Covid και θέλαμε να πάει στη ΜΕΘ Covid. Δυστυχώς ήμασταν σε καθημερινή επαφή με το ΕΚΑΒ για να βρεθεί κρεβάτι γιατί είχε μόνο έναν παράγοντα κινδύνου, ήταν υπέρβαρος. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να πάει» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε ειδικά διαμορφωμένη κλίνη, όμως η σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του δεν επέτρεπε τη διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...