Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς: «Καταρρέουμε, πάμε και σε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό» – Σαρηγιάννης: 120 νεκροί την ημέρα τα Χριστούγεννα

Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς: «Καταρρέουμε, πάμε και σε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό» – Σαρηγιάννης: 120 νεκροί την ημέρα τα Χριστούγεννα

«Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 ετών ή θα τους εμβολιάσουμε»

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο Αδαμάντιος Χλωρός διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος μίλησαν στον ΣΚΑΪ, με τον κ. Χλωρό να ζητάει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τους 64 ή 65 και άνω, ενώ τον δεύτερο να μιλά ακόμα και για καθολικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και καθολικό ΕΣΥ δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Από πλευράς του και για 120 νεκρούς την ημέρα την περίοδο των Χριστουγέννων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Χλωρός: «Έπρεπε να έχει γίνει ήδη επίταξη - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 65»

«Η κατάσταση χειροτέρεψε, το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο Αδαμάντιος Χλωρός.

«Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο, αλλά για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς εξήγησε πως «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό».

Έχουμε, εξήγησε ο πνευμονολόγος, γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα. Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα όχι μόνο κίνητρα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν. «Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δε θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανόσια επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μηνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει αρά τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον».

«Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 ετών να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται- ή θα τους εμβολιάσουμε» ήταν η πρότασή του.

«Ένας με δύο φύγανε από τη ζωή λόγω εμβολιασμού; 16.000 έχουν φύγει από τον ιό» σχολίασε.

Μπουλμπασάκος: «ΕΣΥ ιδιωτικού – δημοσίου και καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός»

«Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ μπορεί να είναι στο ‘παρά πέντε’ η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες» προειδοποίησε με τη σειρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος

«Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. «Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)» προειδοποίησε δε.

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε.

Σαρηγιάννης: «Και πάνω από 10.000 νεκροί αρχές Δεκέμβρη – 120 νεκροί Χριστούγεννα»

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την αυξητική πορεία κρουσμάτων, με τον ίδιο πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7 με 8 μέρες, ενώ αύξηση θα συνεχίσουμε να έχουμε και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. «Ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μ.ο των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων».

Σε διασωληνώσεις, εξήγησε ο καθηγητής, μπορούμε να φτάσουμε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου πάνω από 800 κρούσματα. Θα έχουμε κορύφωση της τάξης των 120 νεκρών την ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα.