Βατόπουλος για lockdown: Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων – Γιατί είναι ύπουλος ο ιός

Βατόπουλος για lockdown: Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων – Γιατί είναι ύπουλος ο ιός

«Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρολαυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο»

Προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εκτόξευση των κρουσμάτων και την τραγική εικόνα στα νοσοκομεία.

Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown το οποίο αποκλείει πάντως ο πρωθυπουργός.

«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας... Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρολαυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο».

«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας». Διευκρίνισε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές απ όλα τα κόμματα να πείσουν τους πολίτες και οι συνδικαλιστές τους εργαζόμενους, ενώ η εκκλησία έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με πέρυσι γιατί έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, και οι ευάλωτοι είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εμβολιασμένοι νοσήσαντες κλπ» παρατήρησε πάντως.

Ο ιός, εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, είναι εξαιρετικά επιτυχημένος επιδημιολογικά, γιατί προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε μικρό ποσοστό ανθρώπων, έτσι διασπείρεται εύκολα και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απλή γριπούλα, είναι ύπουλος, όποτε ο κόσμος δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. Δεν είναι μια απλή γριπούλα. Είναι απλή γριπούλα σε τόσους ανθρώπους όσους χρειάζεται για να μεταδοθεί εύκολα και να δημιουργήσει αυτή την ψευδή εικόνα και ύπουλα σκοτώνει κόσμο.

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, εκεί έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα. «Τώρα αν φταίει το σχολείο και έχουμε ενδοσχολική διασπορά... Χρειάζεται εμβολιασμός των μεγαλύτερων» επισήμανε.

Μαρτυρία ασθενούς: «Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω…»

Την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, που τον οδήγησε στην εντατική και τελικά του άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο 39χρονος Θανάσης Δρούγκας.

«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω γιατί θα έκανα το εμβόλιο, για αυτό είμαι εδώ να το φωνάξω, να το πω να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος στη δική μου θέση. Όταν βρεθείς στο κρεβάτι του νοσοκομείου με οξυγόνο… Ήμουν έτοιμος για ΜΕΘ για διασωλήνωση κάθε μέρα οι γιατροί με είχαν σήμερα αύριο (εισαγωγή στη ΜΕΘ) είχα μόνιμη υποστήριξη οξυγόνου, και μόνιμο φόβο ότι δε θα ξαναγυρίσω στην καθημερινότητα να δω την οικογένειά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούγκας.

«Δεν ήμουν αρνητής, πίστευα ότι θα προλάβω εγώ τον κορωνοϊό, τελικά με πρόλαβε εκείνος. Νόμιζα ότι δε θα νοσήσω ή θα το περάσω σα γριπούλα. Στους αρνητές θέλω να πω το εμβόλιο δε σκοτώνει σώζει ζωές» τόνισε.